Spodbude za praznično zvonjenje po slovenskih cerkvah

26.12.2020 ob 15:00 Slovenija Božič, COVID19, SŠK
Foto: splet Foto: splet

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) podpira predlog Pritrkovalskega krožka slovenskih bogoslovcev, da se med letošnjimi božičnimi prazniki vabi vernike k molitvi tudi s pomočjo cerkvenih zvonov.

Zvonovi so glasbilo namenjeno povezovanju ljudi na daljavo in ravno sedaj potrebujemo, da se naš narod združi ob prazniku rojstva Jezusa Kristusa. Nekateri verniki se bodo lahko udeležili praznične svete maše v domači župniji, mnogim pa to ne bo omogočeno zaradi neugodnega epidemiološkega stanja. Zato naj jih s pesmijo cerkvenih zvonov spomnimo, da se v cerkvi daruje praznična svet maša.

Ob spoštovanju vladnih ukrepov, priporočil NIJZ in navodil slovenskih škofov v času epidemije COVID-19, duhovniki lahko izberejo eno ali več oblik zvonenja med božičnimi prazniki:

1. Zaradi epidemije je vstop pritrkovalcem v zvonik do nadaljnjega prepovedan saj ne morejo zadoščati kriteriju 1 oseba/30 m2. 

2. Na sveti večer, 24. decembra, ob 15. uri se za delopust lahko slovesno pritrkava, vendar samo preko krmilnika za avtomatsko pritrkavanje, brez pritrkovalcev v zvoniku. Če to ni mogoče, naj se slovesno oglasijo vsi zvonovi v cerkvah in kapelah kot pri vsakem delopustu pred slovesnim  praznikom. Lahko se avtomatsko pritrkava tudi za večernico (v času večernega zvonjenja, ob 16.30) kot uvod v božični dan.

3. Ob polnoči se lahko za nekaj minut oglasijo zvonovi, če je mogoče zvoniti na daljavo oz. nastaviti izredno zvonjenje na krmilnikih avtomatskega zvonjenja. Lahko se slovesno pritrkava, vendar samo preko krmilnika za avtomatsko pritrkavanje, brez pritrkovalcev v zvoniku.

4. Na božični dan, 25. decembra, v času pred začetkom vsake svete maše, naj se oglasijo zvonovi s slovesnim zvonjenjem oz. s slovesnim pritrkavanjem, samo preko krmilnika za avtomatsko pritrkavanje.

5. Pred praznikom svetega Štefana in državnim praznikom dnevom samostojnosti in enotnosti, 26. decembra, naj se ob 15. uri za tri minute slovesno oglasijo vsi zvonovi po cerkvah in kapelah.

 

Tajništvo SŠK