Sožalje predsednika SŠK škofa Andreja Sajeta ob smrti akad. Kajetana Gantarja

17.6.2022 Katoliška cerkev v Sloveniji Cerkev v Sloveniji, SŠK
Foto: Družina Foto: Družina

Msgr. dr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference je ob smrti akademika dr. Kajetana Gantarja družini pokojnika izrekel sožalje v imenu Slovenske škofovske konference.

Škof Saje je v pismu zapisal, da je akademik Gantar užival široko spoštovanje strokovne in laične javnosti ter nam je s svojim delom prinesel odlične prevode klasičnih del. S tem je naš kulturni prostor približal evropskemu. V pismu je msgr. Saje izpostavil njegovo "posebno strokovno delo povezano s prevajanjem Svetega pisma. Tako je prevedel v slovenski jezik več svetopisemskih knjig in s tem pomembno prispeval k razumevanju Božje besede v našem narodu. Slovenski katoličani smo mu za omenjeno delo zelo hvaležni. Kot klasični filolog in prevajalec je raziskoval pomene besedil; celo svoje življenje pa je posvetil besedi in Besedi, pisano z veliko začetnico, ki je naš učlovečeni Bog. Sedaj verujemo in upamo, da je Gospodar življenja sprejel njegovo dušo v svoj objem in mu nakloni bogato plačilo".

Ob sklepu pisma je predsednik SŠK zapisal še, da "sedaj je prišel trenutek, ko se bo lahko pokojni akademik Kajetan Gantar srečal s svojim Stvarnikom in mu bo skupaj s Psalmistom vzkliknil: »Gospod, moj Bog, na veke se ti bom zahvaljeval«. (Ps 30,13)."