Slovesno odprtje škofovske sinode o sinodalnosti

10.10.2021 ob 10:00 Katoliška cerkev Škofovska sinoda

Sinoda o sinodalnosti se bo začela v nedeljo, 10. oktobra, s sveto mašo, ki jo bo ob 10. uri v prisotnosti vernikov v baziliki sv. Petra daroval papež Frančišek. Dan pred tem bo v novi sinodalni dvorani potekalo plenarno zasedanje in delo po jezikovnih skupinah.

Plenarno zasedanje in delo po skupinah
Kot so sporočili s Tiskovnega urada Svetega sedeža, se bodo sobotnega srečanja udeležili predstavniki Božjega ljudstva, med drugim delegati mednarodnih srečanj škofovskih konferenc ter z njimi povezanih organov, člani rimske kurije, bratski delegati, predstavniki ustanov posvečenega življenja in cerkvenih gibanj laikov ter svèt mladih.

Božja beseda, meditaciji, papežev govor
Papež Frančišek se bo udeležil prvega dela sobotnega srečanja, ki bo potekalo med 9. in 13. uro. Prebrani Božji besedi iz knjige Razodetja (Raz 1,9-20) bo sledila meditacija jezuita p. Paula Béréja iz Burkina Fasa in španske teologinje Cristine Inogés Sanz. Zatem bo zbrane nagovoril sveti oče, sledil bo pozdrav kardinala Jeana Clauda Hollericha, generalnega relatorja sinode.

Predvidenih je tudi šest pričevanj – nekatera bodo potekala v živo, druga pa preko video povezave. Spregovorili bodo dekle iz Južne Afrike, redovnica iz Združenih držav Amerike, škof iz Koreje, družina iz Avstralije, duhovnik iz Brazilije ter predstojnik ene izmed redovnih skupnosti v Franciji. Zatem bo kardinal Mario Grech, generalni tajnik sinode, prebral svoje sporočilo. Srečanje se bo ob 11. uri nadaljevalo z delom po manjših skupinah, od 11.30 do 13.30 pa bo po jezikovnih skupinah potekala delavnica.

Vsi prisotni se bodo naslednji dan udeležili svete maše v baziliki sv. Petra, s katero bo papež Frančišek uradno odprl sinodo za vesoljno Cerkev in za rimsko škofijo. Sobotno plenarno zasedanje in nedeljsko sveto mašo bo mogoče spremljati tudi prek neposrednega prenosa.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija