Slovesna umestitev in začetek pastoralne službe zagrebškega nadškofa metropolita msgr. Dražena Kutleše

29.4.2023 Zagreb, Hrvaška SŠK
Foto: Zagrebška nadškofija Foto: Zagrebška nadškofija

Na praznik svete Katarine Sienske, sozavetnice Evrope, 29. aprila 2023, je v bogoslužnem prostoru blaženega Alojzija Stepinca msgr. Dražen Kutleša prevzel službo zagrebškega nadškofa metropolita od kard. Josipa Bozanića.

Pri sveti maši so somaševali apostolski nuncij na Hrvaškem msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij iz Slovenije msgr. Jean-Marie Speich, nadškofje in škofje iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Severne Makedonije, redovni provinciali in številni duhovniki zagrebške nadškofije ter duhovniki iz sosednjih škofij.

Cerkev v Sloveniji sta zastopala podpredsednik Slovenske škofovske konference in soboški škof msgr. Peter Štumpf ter ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Na začetku svete maše je zbrane nagovoril upokojeni zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić. Zahvalil se je zagrebški nadškofiji in ​​vsem, ki so v več kot petindvajsetih letih sodelovali z njim pri vodenju nadškofije, še posebej tistim, ki so z njim delili breme odgovornosti: pomožni škofje, duhovniki, redovniki in redovnice. Zahvalil se je vernim laikom za molitev, podporo in sodelovanje. Kardinal je povabil zbrane, da njegovega naslednika sprejmejo z ljubeznijo, zvestobo in zaupanjem. 

Sledilo je branje bule papeža Frančiška, s katero je msgr. Dražen Kutleša imenovan za zagrebškega nadškofa. Bulo je prebral apostolski nuncij v Republiki Hrvaški msgr. Giorgio Lingua.


Po branju bule je kardinal Bozanić nadškofu Kutleši izročil škofovsko palico zagrebških nadškofov. Škofovska palica (pastoral) je v celoti izdelana iz pozlačenega srebra, sestavljena je iz zavoja, ročaja, nodila in treh spodnjih delov palice. Pripadala je zagrebškemu škofu Luki Baratinu, zagrebškemu škofu od leta 1500 do 1510.

V pridigi je nadškof Kutleša izpostavil, da se na poseben način ozira na dva svoja predhodnika, »vzora škofovske službe, blaženega Alojzija Stepinca in kardinala Franja Kuharića. Zato vas prosim, dragi verniki zagrebške nadškofije in celotne Hrvaške, pridružite se mi v tej moji molitvi, da bi mi v obilju duha (prim. 2 Kr 2,9), ki sta ga imela ta dva svetla vzora naše Cerkve, Gospod podelil milost vodenja z vztrajnostjo in trdnostjo čiste vesti kardinala Stepinca in nežne ljubezni kardinala Kuharića.«

V imenu članov Hrvaške škofovske konference je pozdravne besede novemu nadškofu namenil nadškof msgr. Đuro Hranić, dekan in župnik Dražen Karačić v imenu duhovnikov zagrebške nadškofije ter v imenu vernih laikov Zorana Sokol Gojnik, članica Druge sinode zagrebške nadškofije.

Na slovesnosti so bili navzoči predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković in poslanci; predsednik vlade Republike Hrvaške Andrej Plenković ter ministri; odposlanec predsednika Republike Hrvaške Neven Pelicarić; predstavniki izvršne in sodne oblasti; voditelji županij, župani, predstavniki mestnih in občinskih oblasti; predstavniki in člani akademskih, znanstvenih, kulturnih in izobraževalnih ustanov; člani diplomatskega zbora ter predstavniki krščanskih cerkva in drugih verskih skupnosti.

V imenu Slovenske škofovske konference je v zasebnem pogovoru s kardinalom Bozanićem zahvalo za medsebojno sodelovanje ter naklonjenost izrekel podpredsednik Slovenske škofovske konference in soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. 

Nadškof msgr. Kutleša je bil zelo vesel prisotnosti apostolskega nuncija iz Sloveniji ter škofa Štumpfa in nadškofa Zoreta. V pogovoru s škofom Štumpfom je izrekel hvaležnost za navzočnost na slovesnosti in zagotovil dobro sosedsko in bratsko sodelovanje, »saj vsi pripadamo eni, sveti, katoliški in apostolski Cerkvi, katere sinovi in hčere smo vsi krščeni: škofje, duhovniki in Božje ljudstvo«. Škof Štumpf je v imenu Cerkve v Sloveniji novemu nadškofu zaželel Božjega blagoslova, bratsko povezanost, sodelovanje in podpiranje drug drugega z molitvijo, nasveti in sosedskimi srečanji ter pogovori.