Slovesen sprejem relikvij

19.1.2014 Celje, sv. Jožef Bl. A. Grozde, Bl. A. M. Slomšek
Relikviarij z relikvijami Relikviarij z relikvijami

Celjski škof, dr. Stanislav Lipovšek je v nedeljo, 19. januarja, ob navzočnosti škofa evangeličanske cerkve, Geze Fila, duhovnika Srbske pravoslavne cerkve, jerjeja Ise Kidesa, številnih duhovnikov in vernikov v cerkvi sv. Jožefa nad Celjem slovesno blagoslovil relikviarij in s tem sprejel relikviji blaženih Slomška in Grozdeta.  Relikviarij je po načrtu arhitekta Matije Marinka izdelal Klemen Demšar.

Slovesen blagoslov in molitveno bogoslužje sta bila ena od osrednjih dogodkov v tednu molitve za edinost kristjanov v Celju. Relikviji imata namreč svoje mesto v stranskem oltarju sv. bratov Cirila in Metoda. Ravno ta oltar je škof Slomšek že daljnega leta 1857 določil za sedež bratovščine sv. Cirila in Metoda za edinost kristjanov.

Poleg relikvij blaženega škofa Slomška so v oltarju tudi relikvije bl. Alojzija Grozdeta. Lojze Grozde daje edinosti med kristjani novo razsežnost, to je, prošnjo za  edinost in spravo med Slovenci. Pomenljivo je, da je relikvije cerkvi sv. Jožefa zapustil pred kratkim preminuli duhovnik, dr. Janez Zdešar, ki je bil tudi sam žrtev revolucionarnega nasilja, a je s svojo pokončno in odločno življenjsko držo neprestano pričeval o spravi med Slovenci, kot duhovnik v Nemčiji pa se je tudi veliko posvečal ekumenskemu dialogu s sestrinsko Evangeličansko Cerkvijo.

Oltar je tako z relikvijami Slomška in Grozdeta postal oltar sprave in sožitja in vabi k nenehni molitvi in prošnji.
Slovesnost v cerkvi se je nadaljevala  v Kardinalovi dvorani z akademijo na čast svetim bratom, v izvedbi Ljubiteljskega gledališča Teharje.

Jure Levart,
Dom sv. Jožef, foto Miha Lokovšek