Slovenska karitas začenja z vsakoletno postno dobrodelno akcijo 'Ne pozabimo'

28.2.2024 Ljubljana Karitas, Solidarnost
Foto: karitas.si Foto: karitas.si

Slovenska karitas začenja z vsakoletno postno dobrodelno akcijo Ne pozabimo. Letos je 17. zapovrstjo in je namenjena pomoči najrevnejšim na območjih jugovzhodne Evrope (oz. Zahodnega Balkana). Z zbranimi sredstvi se pomaga družinam, otrokom in starejšim v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Severni Makedoniji in Albaniji.

Zaradi recesije in vse dražjih življenjskih potrebščin, se povečuje število družin in starejših, ki živijo z nizkimi dohodki in v velikem pomanjkanju. Mnogo je brezposelnih, predvsem mladih. Številni so zato v brezizhodnem položaju in so včasih tudi prisiljeni iti drugam v želji po zaslužku in preživetju. Število prosilcev za pomoč na lokalnih Karitas in cerkvenih ustanovah se je v zadnjih dveh letih skoraj podvojilo. Te hude stiske jim lokalne Karitas pomagajo lajšati z materialno pomočjo in socialnimi programi.

Z akcijo Ne pozabimo skupaj s Škofijskimi karitas podpira ljudske kuhinje, pomoč s paketi hrane, higienskimi pripomočki, šolskimi potrebščinami, podpira delovanje ambulant ter nego na domu za starejše in bolne ter pomaga z opremo in obnovo hiš najranljivejših. Na teh območjih izvaja tudi projekte mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki jih sofinancira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS in so namenjeni predvsem opolnomočenju ranljivih skupin žensk. Slovenska karitas je lani preko akcije Ne pozabimo, ki poteka v sodelovanju s tednikom Družina, zbrala in realizirala 132.779,16 EUR pomoči.

Slovenska karitas tudi letos vabi k solidarnosti vse ljudi odprtega srca, da NE POZABIMO na revne v JV Evropi in jim s tem prinesemo nekaj upanja. Na teh območjih Slovenska karitas tudi v letu 2024 nadaljuje z materialno pomočjo in podporo socialnim programom. Darovalci svoj dar lahko nakažejo na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR : SI56 0214 0001 5556 761
Namen: Pomoč JV Evropa
Sklic: 00 2518
Koda namena:CHAR
BIC banke: LJBASI2X

Več podrobnosti o realizirani pomoči in projektih najdete na spletni strani Karitas in v prilogi.