Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč ob potresu v Maroku

11.9.2023 Ljubljana Solidarnost, Karitas
Foto: karitas.si Foto: karitas.si

Osrednji Maroko je 8. 9. 2023 zvečer stresel močan potres z magnitudo 7 po Rihtarju, ki je prizadel več regij, zlasti province Al-Haouz, Marakeš, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua in Taroudant. V potresu je umrlo več sto ljudi, po zadnjih podatkih 820. Mnogi so ranjeni. Povzročena je tudi velika materialna škoda. Mnogi so izgubili svoj dom in vse imetje.

Včeraj zjutraj se je sestala ekipa Škofijske karitas Rabat v Maroku, ki deluje na prizadetem območju, in je izrazila sožalje družinam, ki jih je prizadela ta nesreča. Začeli so usklajevati nujne ukrepe za pomoč prizadetim v potresu v sodelovanju z mednarodno mrežo Karitas.  Pripravljajo pakete z osnovnimi življenjskimi potrebščinami. Direktor Škofijske karitas Rabat bo jutri zjutraj, 10. 9. 2023, obiskal prizadete kraje. Karitas v Maroku prosi za solidarnost. K temu klicu na pomoč se odziva tudi Slovenska karitas in začenja z akcijo zbiranja sredstev za pomoč Maroku. Slovenska karitas v teh dneh predobro ve, kako lepo je občutiti solidarnost iz tujine ob naravni nesreči, saj jo je bila deležna veliko od svojih sestrskih Karitas iz Evrope po poplavah. 

Vsa zbrana sredstva bo Slovenska karitas posredovala Karitas v Maroku. Vsak dar bo dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za že tako zelo ranljive prebivalce. Najprej bo pomoč namenjena oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in psihosocialni pomoči, kasneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najbolj ranljivih družin. Pomoč Slovenije bo izraz solidarnosti, sočutja in podpore prizadetim v Maroku. Poleg materialne škode, potres povzroča tudi strah in negotovost za mnoge prebivalce na  prizadetem območju.

Svoj dar lahko posredujete s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 in darovali boste 5 oziroma 10 EUR ali z nakazilom na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POTRES MAROKO

Sklic: SI00 860

Iskrena hvala za vsak dar!