Slomškov dan 2014

27.9.2014 Ponikva Kateheza, Bl. A. M. Slomšek

Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva vabijo na 11. Slomškov dan, ki bo potekal 27. septembra 2014 na Ponikvi. Tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov, staršev, otrok in drugih ima letos naslov Vzgoja za veselje.

Program:
10.00 začetek na Slomu (v rojstni hiši bl. A. M. Slomška): predavanje msgr. Slavka Rebca z naslovom Klic veselja naj osreči
12.00 akademija s podelitvijo Slomškovih priznanj

13.00 odhod s Sloma proti Ponikvi
14.00 kosilo v OŠ Blaža Kocena
16.00 sv. maša v cerkvi na Ponikvi; daroval jo bo celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek

Na ta dan podelimo Slomškova priznanja in naziv častni član DKPS zaslužnim učiteljem in katehetom. Letošnja prejemnika Slomškovih priznanj sta Helena Kregar in dr. Miroslav Gomboc. Naziv častni član pa posthumno prejme pokojni dr. Bogdan Žorž.

Slomškov dan je praznik vseh učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev. Namen vsakoletnega Slomškovega dneva je:

  • povezovati učitelje, vzgojitelje, katehete in starše;
  • približati bl. Antona Martina Slomška Slovencem;
  • aktualizirati Slomškova dela in v njih prepoznati sporočila za današnji čas;
  • sprejeti njegovo držo »da s tožbami ne bomo poboljšali sveta, ampak naj vsak v    svojem stanu stori, kolikor premore, in hitro bo boljši svet«.

Vsak Slomškov dan je sestavljen iz treh delov: mašne daritve, akademije s podelitvijo Slomškovih priznanj in predavanja oz delavnic. Nosi ime, ki je vodilna nit dneva, vzeta iz modrosti našega prvega blaženega. Dan je povezovalne narave in gradi mostove med šolo in cerkvijo in s tem naravno družbo.

Slomškovi dnevi črpajo iz korenin slovenstva in opozarjajo na pomembnost vnašanja tradicionalnih slovenskih vrednot v učno-vzgojni proces. Opogumljajo vse udeležence izobraževanja k odgovornosti za graditev dobre slovenske šole. Osrednja misel prvega srečanja v letu 2003 je bila Slomšek – vez med družino, šolo in Cerkvijo. Ta dan smo slovesno začeli postopek razglasitve bl. Antona Martina Slomška za našega zavetnika in ga zaključili septembra 2004, ko je bil blaženi Anton Martin Slomšek na Ponikvi svečano razglašen za zavetnika učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev.

Več o Slomškovem dnevu: http://www.dkps.si/drustvo/slomskov-dan/

Prejemniki Slomškovih priznanj v preteklih letih: http://www.dkps.si/drustvo/slomskova-priznanja/zgodovina/

Dodatne informacije: 01/43 83 987, www.dkps.si

 


Pripete datoteke:

2014_slomskovdan_net.pdf