Slikanje ikon in duhovne vaje za dedke in babice v Kančevcih

10.5.2013 Kančevci Duhovne vaje, Umetnost

 

V domu duhovnosti Kančevci bosta v mesecu maju potekala naslednja dogodka.

Od petka, 3., do ponedeljka, 6. maja 2013, bo potekal tečaj slikanja ikon, ki ga bo vodila Silva Božinova Deskoska. Tečaj obsega teoretični in praktični del. Vsak udeleženec napiše (naslika) eno ikono. Za potrebne materiale bo poskrbljeno, udeleženci morajo prinesti s seboj le paleto za barve in dva čopiča za slikanje (akvarelna čopiča št. 4 in 1).

Voditeljica Silva Božinova Deskoska prihaja iz Bolgarije, sedaj pa živi v Avstriji in se posveča predvsem slikanju ikon. Študij umetnostne zgodovine je zaključila z magisterijem. Ikona je spuščanje Boga k nam. Je oblika, v kateri se zgodi srečanje Boga s človekom, milosti z naravo, večnosti s časom. Ikona je torej stvarnost, v kateri se v vzajemni komunikaciji prežemata Božje in človeško.


 

Od petka, 10., do nedelje, 12. maja 2013, bodo potekale duhovne vaje za dedke in babice, ki jih bo vodila dr. Marija Sraka.

Dedki in babice nikakor niso le stari starši, pač pa imajo še vedno pomembno vlogo v odnosu do svojih otrok in vnukov. Tudi ta vloga skriva v sebi različne pasti, na drugi strani pa nenadomestljive priložnosti.

Bl. papež Janez Pavel II. (1978–2005) je v Apostolskem pismu o družini zapisal: »V načrtu Boga stvarnika in odrešenika najde družina ne le svojo 'identiteto', se pravi to, kar 'je', temveč tudi svoje 'poslanstvo', to, kar more in mora 'storiti'. Bog kliče družino, da v zgodovini izpolnjuje naloge, ki izvirajo iz njenega lastnega bistva in sodijo v njeno dinamiko in bivanjski razvoj. Vsaka družina odkriva in najde sama v sebi poziv, ki ga ni mogoče preslišati in ki hkrati označuje njeno dostojanstvo in odgovornost: Družina, 'postani' to, 'kar si'!« (čl. 17). Dedki in babice bodo na duhovnih vajah odkrivali svoje mesto in svojo poklicanost v družini. 

Dodatne informacije dobite v Domu duhovnosti Kančevci, tel. 02/554–10–78, GSM: 041/780–109 ali po e-pošti: [email protected].