Skupaj odpirati poti upanja

Evropsko srečanje mladih Evropsko srečanje mladih

Evropsko srečanje mladih, ki ga vsako leto pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja, bo letos prvič gostilo mesto Riga. Približno 25.000 mladih iz cele Evrope in drugih celin se bo med 28. decembrom 2016 in 1. januarjem 2017 združilo na postaji Romanja zaupanja na Zemlji. V organizaciji SKAM - Skupnosti katoliške mladine se bo srečanja v Rigi udeležilo tudi 275 mladih iz Slovenije. Namen srečanja je, da mladi v družbi vrstnikov s cele Evrope izkusijo ekumenski duh, se z vrstniki pogovarjajo o svoji molitvi, veri, dvomih (iskanju) ter pri skupnih molitvah (ponovno) odkrijejo pomen zbranosti in tišine. Bivanje pri družinah mladim omogoča neposreden stik z življenjem, tradicijo in kulturo svojih gostiteljev. Na podlagi te izkušnje mladi tudi v svojih lokalnih okoljih sami ustvarjajo priložnosti za srečevanje med mladimi v taizéjskem duhu.

Brat Roger, ustanovitelj skupnosti, si je prizadeval, da bi v središče življenja taizéjske skupnosti postavil tri stvarnosti: preprostost, veselje in usmiljenje. V preteklem letu je bila glavna vsebina srečanja pogum za usmiljenje, tokrat pa v ospredje stopa preprostost. Skupaj odpirati poti upanja je skupni naslov predlogov, ki jih je letošnje leto pripravil brat Alois, prior skupnosti. Mladi se bodo na srečanju pogovarjali in iskali rešitve za preproste družbene zaveze, ki jih lahko storimo za grajanje mostov z drugimi kulturami ter z drugače mislečimi v naših vsakdanjih življenjih. Preprosto življenje brez odvečnih materialnih stvari nam omogoča boljše razumevanje vseh socialnih stisk ter nas dela bolj solidarne s trpečimi, vabi pa nas tudi k sožitju, spravi in odpuščanju. Brat Alois nas spodbuja, da smo odprti dialogu, kjer lahko zares prisluhnemo drug drugemu, brez obsojanja in napačnih predvidevanj.

Program srečanja v Rigi bo kot običajno osredotočen na tri molitve dnevno: zjutraj v eni od župnij, ki sodelujejo pri srečanju, opoldanske po večjih cerkvah v središču mesta ter na razstavišču Ķīpsala, zvečer v Arēni Rīga ter na razstavišču Ķīpsala. Med večernimi molitvami bo brat Alois nagovoril udeležence. Vsako jutro se bodo mladi v župnijah v Rigi in okolici srečevali s kristjani v krajevnih občestvih, popoldne pa bodo imeli priložnosti se z njimi srečati preko najrazličnejših delavnic, pripravljeno pa bo tudi srečanje za vse romarje iz Slovenije, kjer bodo skupaj z brati iz Taizéja iskali načine poti, kako Romanje zaupanja na Zemlji nadaljevati doma ter še naprej odpirati poti upanja. Koledarsko leto se bo zaključilo z molitvijo za mir, kateri bo sledilo srečanje »Festival narodov«, ki ga mladi iz različnih držav oblikujejo sami. Prvi dan novega leta bodo mlade na kosilu gostile družine, popoldne pa se bodo mladi iz Slovenije že odpravili proti domu.  

Skupnost bratov iz Taizéja in Romanje zaupanja na zemlji

Ekumensko skupnost bratov je leta 1940 ustanovil br. Roger v Taizéju v francoski Burgundiji. Danes skupnost združuje okrog 100 bratov, katoličanov in iz različnih protestantskih Cerkva, iz skoraj 30 različnih držav. Skupnost ne združuje mladih v gibanje, pač pa mlade, ki sodelujejo na srečanjih, vabi, da bi bili priče miru, zaupanja in sprave v krajih, kjer živijo. Mladi so večkrat spraševali, kako naj izkušnjo bivanja v Taizéju živijo v domačem okolju. Bratje so na to njihovo vprašanje skušali odgovoriti z Romanjem zaupanja na Zemlji. Od leta 1978, ko je bilo prvo tovrstno srečanje v Parizu, se mladi iz vse Evrope ter drugih kontinentov ob koncu vsakega leta v času novoletnih praznikov zberejo v enem izmed večjih evropskih mest. Od leta 2006 bratje podobna srečanja pripravljajo tudi na drugih kontinentih.

Povezanost Slovencev s Taizéjem

Slovenci smo s Taizéjem povezani že več kot 35 let, tako z romanji v Taizé v poletnem času, kot tudi preko romanj na evropska srečanja mladih. Ustanovitelj skupnosti, brat Roger, je Slovenijo prvič obiskal leta 1981. Leta 1987 je bilo v sodelovanju s skupnostjo bratov iz Taizéja v Šentvidu nad Ljubljano pripravljeno mednarodno srečanje mladih, kjer so se prvič srečali mladi z Vzhoda in Zahoda. Bratje iz Taizéja so na povabilo takratnega nadškofa g. Alojza Urana v Slovenijo prišli tudi 2. januarja 2007, ko so se po evropskem srečanju mladih v Zagrebu ustavili na enodnevnem obisku v Ljubljani. Slovenijo so potem zopet obiskali novembra leta 2010, ko je ob 35-letnici romanj mladih iz Slovenije v Taizé v Mariboru potekalo prvo vseslovensko taizéjsko srečanje mladih. Nazadnje so nas bratje skupaj s priorjem skupnosti, bratom Aloisom, obiskali v začetku maja 2012, ko je Ljubljana po 25. letih znova gostila mednarodno srečanje mladih.

Koristne povezave:

Več informacij o srečanju v Rigi na www.skam.si in www.taize.fr/sl.      

Novinarji se za akreditacijo obrnite na http://www.taize.fr/en_article15985.html.   

Odzivi udeležencev  ter fotografije s srečanja bodo objavljeni na www.taize.fr/valencia.

Srečanju lahko sledite tudi preko Twitterja www.twitter.com/taize z uporabo #Taize, Facebooka www.facebook.com/taize.fr ali Instagrama www.instagram.com/taize.

SKAM - Skupnost katoliške mladine