Škofovska sinoda v krajevnih Cerkvah podaljšana do 15. avgusta 2022

29.10.2021 Katoliška cerkev Škofovska sinoda

Tiskovni urad generalnega tajništva za sinodo v Vatikanu je 29. oktobra 2021 poročil, da so odzivi na sinodalno gibanje pozitivni in da so prispele številne pobude ter prošnje, da bi prvo fazo sinodalnega procesa podaljšali.

Utemeljitve za podaljšanje prve faze, ki se odvija v krajevnih Cerkvah, je utemeljena z večjo priložnostjo božjega ljudstva, da bi pridobilo avtentično izkušnjo poslušanja in dialoga v začetem procesu.

Ker je prva faza procesa osnova na sinodalno pot, je generalno tajništvo za sinodo sklenilo, da bo 15. avgust 2022 datum predstavitve povzetkov v krajevnih Cerkvah, ki jih bodo pripravile škofovske konference.

Celotno sporočilo Generalnega tajništva Škofovske sinode:

Podaljšanje zaključka prve faze sinodalne procesa

Številna sporočila, ki smo jih v teh prvih tednih sinodalnega procesa dobili od škofovskih konferenc, škofij in eparhij so resnično spodbudna potrditev tistih v Cerkvi, ki si prizadevajo za obhajanje prve faze sinodalnega procesa – ki ima za temo »Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje in poslanstvo« – ki ga sestavlja posvetovanje Božjega ljudstva. Za vse to smo resnično hvaležni.

V tem obdobju smo večkrat in z mnogih strani slišali prošnjo za podaljšanje prve faze sinodalnega procesa, da bi Božjemu ljudstvu nudili večjo priložnost za pristno doživetje poslušanja in dialoga.

Zavedajoč se, da je sinodalna Cerkev Cerkev, ki posluša, in ob upoštevanju, da je prva faza bistvena za ta sinodalni proces in po presoji teh prošenj  ob stalnem iskanju dobrega za Cerkev, se je Stalni Svet Škofovske sinode odločil, da do 15. avgusta 2022 podaljša rok za predstavitev povzetkov posvetovanj škofovskih konferenc, Vzhodnih Katoliških cerkva sui iuris in drugih cerkvenih organizmov.

Vatikan, 29. oktobra 2021