Škof Maksimilijan Matjaž pri sveti maši za sinodo: »Kako živeti vero in Cerkev v današnjem času …«

31.5.2023 Olimje Škofija Celje, Škofovska sinoda
Foto: Družina Foto: Družina

Zadnji dan šmarnic, 31. maja, so se na povabilo papeža Frančiška verniki v Marijinih svetiščih po vsem svetu povezali v molitvi za sinodalno prenovo. V Slovenski Cerkvi so molili v več Marijinih svetiščih, med drugim na Ptujski gori, na Brezjah in v Olimju.

V Marijinem svetišču v Olimju so pri molitveni uri pred mašo sodelovali člani tajništva sinode in verniki iz več župnij celjske škofije, ob somaševanju več duhovnikov pa je mašo daroval celjski škof Maksimilijan Matjaž.

»Odzvali smo se vabilu papeža Frančiška, ki je že pred meseci izrazil prošnjo, da bi se Božje ljudstvo ob koncu meseca majnika zbralo v svojih cerkvah, Marijinih svetiščih in tako skupaj pod njenim varstvom, pod njenim plaščem, pod njeno priprošnjo, pred njenim obličjem, ob njenim zgledu vere prosilo odprtosti za darove Svetega Duha, ki jih Bog tudi danes obilno podarja svoji Cerkvi. Da bi se, ko se bo vsa Cerkev v osebah pastirjev – škofov v jeseni zbrala v Rimu na svoji sinodi, kakor rečemo, in bomo mesec dni preživeli skupaj v molitvi, premišljevanju, iskanju znamenj časa, iskanju tistih pravih odgovorov, kako živeti vero in živeti Cerkev v tem našem času, da bi bili takrat res godni in odprti Duhu in da bi imeli Marijino držo,« je začel pridigo škof Maksimilijan, pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za sinodo. Spomnil je, da je sveti oče s posebno pozornostjo izročil delo sinode Mariji, njenemu zgledu, njeni priprošnji. »Ker se moramo vedno znova od Marije učiti pravega odnosa do Boga, pravega odnosa do Besede, nenazadnje tudi pravega odnosa do samega sebe.«

Besedilo je povzeto iz spletne strani Družine, kjer je na voljo celota.