Škof Jamnik na Mednarodnem kardiološkem kongresu v New Yorku

5.12.2019 New York, ZDA Izobraževanje , Teologija

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik se je 5. in 6. decembra 2019 udeležil v New Yorku Mednarodnega kardiološkega kongresa na katerem je bilo eno od področij predavanj tudi medicinska etika. Msgr. Jamnik je predaval na temo Izzivi medicinske etike v času vedno bolj rastoče tehnološke dobe – Ali je vse, kar je tehnološko možno v medicini, tudi dopustno in etično?

Kongres organizira prof. Dr. Valentin Fuster oz. osrednji kardiološki center v New Yorku. Škof Jamnik je v svojem predavanju poudaril štiri temeljne principe medicinske etike, ki so avtonomija, delati dobro, ne škodovati ter pravičnost. Samo principi niso dovolj, saj bi tako zašli v samo zelo šibko proceduralno etiko. Pri vseh principih je ključnega pomena preudarnost in krepost-vrlina, ko se v določeni situaciji zdravnik odloča. Prav tako je ključnega pomena, kakšna je podstat oziroma substancialni pogled na človeka. Pri tem je škof Jamnik posebej poudaril, da čudež življenja ni last nikogar; življenje je dar in kot tako sled Neskončnega in Večnega, oziroma kristjani verujemo, da je vsako človeško bitje na tem planetu ustvarjeno po Božji podobi. To pa daje življenju posebno dostojanstvo, pravice in neskončno vrednost. Z življenjem se ne more in ne sme manipulirati, vsa tehnologija in moderni dosežki znanosti morajo biti v službi človeka ne pa obratno.

Tudi vrhunski kardiologi se zavedajo, kako omejena je zgolj t. i. sekularna etika, ki uvaja neke dogovorjene principe, ki je neka minimalna varnost človekovega življenja. Od proceduralne etike je potrebno narediti korak k dobremu, torej vsebini principov in »humusu« iz katerega rastejo. To je na ravni metafizike, oziroma Presežnega.

Prof. Valentin Fuster velja za eden vodilnik kardiologov na svetu. V septembru je bil na obisku v Ljubljani, kjer je predaval v Cankarjevem domu na prireditvi 25. obletnice Medicorja. Bil je tudi gost v informativni oddaji Odmevi. Prav tako pa si je z zanimanjem ogledal semeniško knjižnico, ljubljansko stolnico in bil slovesni gost pri kosilu na nadškofiji Ljubljana.