Škof Andrej Saje sprejel muftija Nevzeta Porića

24.11.2022 Novo mesto SŠK, Islam

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje je v četrtek, 24. novembra 2022, na škofiji v Novem mestu sprejel muftija Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzeta Porića. Gosta sta spremljala vodja muftijevega urada Haris Muratagić in imam v Novem mestu Adnan Medanović.

Škof Saje in mufti Porić sta izpostavila pomen vere in religije pri osmišljanju človekovega življenja. Kristjane in muslimane združujejo vera v enega Boga in nekatere skupne vrednote, kot so npr. družina in zakonska skupnost moža in žene, ki je najboljše okolje za sprejem in vzgojo otrok.

Dosedanje sodelovanje med Katoliško cerkvijo in Islamsko skupnostjo v Republiki Sloveniji sta ocenila kot dobro. Zavzela sta se za nadaljnje sodelovanje pri skupnih projektih, ki temeljijo na enakih vrednotah, še posebej pri ohranjanju zakonske zveze moža in žene kot naravne osnovne celice družbe, spoštovanju človekovega življenja od spočetja do naravne smrti ter človekovih pravic, med njimi posebej verske svobode. Ocenila sta, da imajo v sodobni družbi pomembno vlogo izobraževanje in medsebojno spoznavanje temeljev obeh verstev, izmenjava izkušenj, solidarnost in pomoč potrebnim, molitev za mir ter dialoško reševanje odprtih vprašanj.