Škof Andrej Glavan pri slovenskih misijonarjih na Madagaskarju

9.12.2018 Madagaskar Misijon, Misijonar, Cerkev v Sloveniji, SŠK

Od 26. novembra do 14. decembra 2018 se novomeški škof msgr. Andrej Glavan mudi na Madagaskarju, kjer obiskuje slovenske misijonarje in misijonske postojanke, ki so jih tam postavili v preteklih 50 letih. V nedeljo, 9. decembra, se bo v misijonskem središču Vangaindrano udeležil osrednje proslave ob 50. obletnici prihoda prvih Slovencev v škofijo Farafangana na jugu otoka. 

Škofa Glavana spremlja narodni voditelj misijonov in ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar ter Ludvik Žagar, župnik v Leskovcu pri Krškem. Poleg njiju so na otoku navzoči tudi lazarista g. Franc Rataj, vizitator slovenske province Misijonske družbe in njegov predhodnik g. Pavle Novak, vodja misijonske pisarne Tina Jež, nekdanji misijonar Izidor Grošelj, sicer župnik v Šentvidu pri Stični in drugi. 

Poleg slovenskih misijonarjev je škofa Glavana sprejel krajevni škof msgr. Gaetano Di Pietro in številni domači župniki, duhovniki in sestre redovnice. Škof z delegacijo iz Slovenije vsak dan obiskuje različne misijonske postojanke, začenši od Akamasoe Pedra Opeke ob glavnem smetišču v prestolnici Antananarivo do bolj odročnih in težko dostopnih postojank na jugu škofije. Škof Glavan povsod mašuje in se srečuje ter blagoslavlja otroke, ki hodijo v šole, zgrajene z darovi iz Slovenije, vernike župnij in podružnic, za katere skrbijo Slovenci, različne stavbe, prostore in vozila MIVA. 

»Slovenski misijon« se razprostira na najbolj zahtevnem področju Madagaskarja, po 50 letih pa vedno več župnij dobiva župnika domačina, malgaškega rodu, ki jim naši misijonarji izročajo v roke dobro postavljeno Cerkev z vsemi dejavnostmi in strukturami: od verouka in mladinskih skupin, do zakramentalnega in karitativnega delovanja, bogoslužnih in pastoralnih prostorov in cerkva. Ob tem s svojimi šolami, dispanzerji, cestami in kmetijskim usposabljanjem veliko prispevajo k širšem, celovitem občečloveškem napredku kraja in domačega prebivalstva. 

Več o obisku: http://www.missio.si/obisk-misijonarjev-mdg2018.

 

Igor Vojinovič,
tajnik Misijonskega središča Slovenije