Sklop predavanj z naslovom: Islam in Evropa

21.11.2017 ob 19:00 Celje Islam, Izobraževanje , Dom sv. Jožef, Kultura, Zgodovina
Predaval nam bo dr. Drago K. Ocvirk Predaval nam bo dr. Drago K. Ocvirk

Dom sv. Jožef Celje vabi na sklop predavanj z naslovom Islam in Evropa, ki ga bo imel prof. dr. Drago K. Ocvirk. Prvo predavanje iz sklopa bo v torek, 21. novembra 2017, ob 19. uri z naslovom Vsestranska izmenjava ... vključno z vojskovanjem (zgodovinski pogled).

Do odkritja Amerike je bilo središče sveta na azijski celini, tam so nastali prvi imperiji, tam so iznašli poljedelstvo in, ne nazadnje, tam so nastala monoteistična verovanja (judovstvo, krščanstvo, islam), ki se jim danes prišteva polovica človeštva. Mogočno islamsko cesarstvo je cvetelo in bilo gonilo napredka, dokler ga niso v 13. stoletju uničili Mongoli. Na njegovih ruševinah so Turki postavili svoj imperij, ki je bil za naše prednike hudo nadležen. V 19. stoletju je tudi ta začel hirati in po koncu 1. svetovne vojne propadel. Islamski svet se ni znašel v teh prelomnih časih in je zavračal moderno državo, ki so jo v času protestantske in katoliške reformacije iznašli Evropejci. Tako je še danes, ko nekateri to politično tvorbo sprejemajo, drugi – džihadisti, teroristi – pa se proti njej borijo. Pri tem se opirajo na svojo razlago islamskih virov – Korana in Mohamedovih rekov in dejanj – in se v prvi vrsti borijo proti drugače mislečim muslimanom in nato tudi proti vsem drugim. Pogled v islamske vire zelo jasno pokaže, da Jezusov in naš Oče nikakor ni Mohamedov Alah in da je dialog med krščanstvom in islamom mogoč, ko priznamo to temeljno razliko.


Dodatne informacije o dogodku dobite v Domu sv. Jožefa na Plečnikovi ulici 29 v Celju, tel. 0590/73–800, e-naslov: [email protected].