Sinoda 2023: pripravljen dokument za celinsko fazo sinodalnega procesa

3.10.2022 Vatikan Škofovska sinoda
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Od 21. septembra do 2. oktobra 2022 je v Frascatiju v Italiji potekalo srečanje, med katerim so udeleženci pripravili dokument za celinsko fazo sinodalnega procesa, ki se bo sklenila s škofovskim zasedanjem oktobra 2023. Ob koncu srečanja je udeležence sprejel papež Frančišek.

Dvanajst dnevnega srečanja v Franscatiju se je udeležilo 50 strokovnjakov z različnih koncev sveta, ki so v duhu sinodalne metodologije poslušanja, pogovora in razločevanja pregledali povzetke, ki jih je med škofijsko fazo sinodalnega procesa pripravilo 112 škofovskih konferenc, vzhodne katoliške Cerkve, redovne skupnosti, cerkvena združenja in gibanja. Odziv krajevnih Cerkva je bil izjemen, kot zatrjujejo na Tajništvu škofovske sinode.

Sinteze oziroma povzetki dela med škofijsko fazo so bili podlaga za pripravo dokumenta, ki je prvi »delovni dokument« za celinsko fazo sinodalnega procesa. Dokument je pripravljen v italijanskem in angleškem jeziku in je že bil odobren s strani sveta škofovske sinode ter izročen papežu Frančišku.

Srečanje s svetim očetom, ki je bilo zasebne narave, je potekalo v nedeljo, 2. oktobra. Kardinal Mario Grech, generalni tajnik sinode, je v pozdravnem nagovoru papežu dejal, da je delo v Frascatiju bila »edinstvena in izjemna cerkvena izkušnja«, ki je pokazala »bogastvo sadov, ki jih Sveti Duh spodbuja v svetem Božjem ljudstvu«. »Zares čutimo osuplost nad čudovitimi deli, ki jih Bog opravlja v svoji Cerkvi!« je dejal in še izpostavil, da se »nam Cerkev ponuja kot dom za vse« in da nas izkušnja sinodalnosti, ki jo živimo, vodi k »resničnemu sprejemanju vseh«.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija