Simpozij škofov iz Afrike in Evrope v Rimu

13.2.2012 Rim, Italija Afrika , Evropa, Nadškof Stres, Škof

V Rimu v Italiji bo od ponedeljka, 13. do petka, 17. februarja 2012, potekal drugi simpozij škofov iz Afrike in Evrope z naslovom Evangelizacija danes: skupnost in pastoralno sodelovanje med Afriko in Evropo.1 V imenu SŠK se ga bo udeležil njen predsednik ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Dogodek pripravljata združenji škofov na posameznih kontinentih – Svet evropskih škofov konferenc (CCEE)2 in Simpozij škofovskih konferenc za Afriko in Madagaskar (SECAM)3. Navzoče bosta na začetku nagovorila tudi njuna predsednika.

Škofje bodo na srečanju obravnavali naslednje teme:


1.    Kdo so v Afriki in Evropi ljudje, h katerim je Cerkev poslana? – Verniki, iskalci, neverujoči.
2.    Poslanstvo Cerkve: oznanjati dobro novico Jezusa Kristusa ljudem v Afriki in Evropi danes. Osebno srečanje s Kristusom.
3.    Skupnost in pastoralno sodelovanje med Afriko in Evropo – pospeševanje odnosov med župnijami in škofijami, mladimi, družinami, …
4.    Pogled v prihodnost za bolj učinkovito sodelovanje med CCEE in SECAM.

Udeleženci simpozija se bodo v četrtek, 16. februarja 2012, udeležili avdience s papežem Benediktom XVI.


Dodatne informacije o dogodku so v angleškem, francoskem, italijanskem, nemškem in portugalskem jeziku na voljo na spletni strani Sveta evropskih škofovskih konferenc.


Opombe

1 Prvi tovrstni simpozij z naslovom Skupnost in solidarnost je v Rimu potekal med 10. in 13. novembrom 2004. V imenu SŠK se ga je udeležil njen takratni predsednik mariborski škof msgr. Franc Kramberger.

2 Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici.

3 Simpozij škofovskih konferenc za Afriko in Madagaskar (SECAM) vključuje 37 nacionalnih škofovskih konferenc in 8 regionalnih škofovskih konferenc. Predsednik Simpozija je nadškof iz Dar-es-Salaama v Tanzaniji kardinal Polycarp Pengo, podpredsednika pa sta nadškof iz Dakarja v Senegalu kardinal Theodor Adrien Sarr in nadškof iz Lubanga v Angoli Gabriel Mbilingi. Generalni tajnik Simpozija je François-Xavier Damiba, sedež tajništva pa je v mestu Akra v Gani.