Romanje zaupanja na zemlji - 41. evropsko srečanje mladih v Madridu

28.12.2018 Madrid, Španija Mladina, Duhovni program, Molitev, Evropa, Ekumenizem
Foto: Skupnost Taize Foto: Skupnost Taize

Evropsko srečanje mladih, ki ga vsako leto pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja, bo letos prvič gostil Madrid, kjer pa je leta 2011 že potekal Svetovni dan mladih. Približno 25.000 mladih iz cele Evrope in drugih celin se bo med 28. decembrom 2018 in 1. januarjem 2019 združilo na postaji Romanja zaupanja na Zemlji. V organizaciji Skupnosti katoliške mladine se bo srečanja v Madridu udeležilo 380 mladih iz Slovenije.

Namen srečanja je, da mladi v družbi vrstnikov s cele Evrope izkusijo ekumenski duh, se z vrstniki pogovarjajo o svoji veri ter pri skupnih molitvah odkrivajo pomen zbranosti in tišine. Na podlagi te izkušnje mladi tudi v svojih lokalnih okoljih sami ustvarjajo priložnosti za srečevanja.

Letošnja vsebina srečanja se bo nanašala na gostoljubnost. Evropska srečanja mladih ponujajo čudovite izkušnje, ko družine v svoje domove sprejmejo mlade romarje s cele Evrope brez pričakovanja posebne zahvale. Mladi bodo razmišljali o različnih vidikih gostoljubja, katerega vir lahko odkrivamo v Bogu, ki ne izključuje nikogar, nam vsem želi srečo in nas ozdravlja naših slabosti. Skupnost bratov iz Taizéja pa pričuje, da ni potrebno, da se gostoljubje nanaša le na kristjane, ampak da lahko svoja srca odpremo tudi pripadnikom drugih verstev in neverujočim. V manjših, mednarodnih skupinah se bodo pogovarjali o tem, koliko so pozorni na znamenja prisotnosti Boga v svojih življenjih ter kakšna so lahko vsakdanja dejanja gostoljubja.

Kljub temu, da srečanje poteka že več kot 40 let zapovrstjo, vsako leto ponuja nove izkušnje in doživetja. Skupnost bratov iz Taizéja je za dogodek ponovno izbralamesto, ki srečanja še ni gostilo. Madrid je odprto in raznoliko mesto, ki je bilo v preteklosti prizorišče številnih mednarodnih srečanj, mirovnih sporazumov in ekoloških protokolov. Naše romanje zaupanja bo preko vsega tega obogateno; mladi bodo preko zgodovine, tradicij in kulture še podrobneje spoznavali raznolikost mesta.

Program srečanjav Madridu bo osredotočen na tri molitve dnevno: zjutraj v eni od župnij, ki sodelujejo pri srečanju, opoldanske po večjih cerkvah v središču mesta. Med večernimi molitvami bo brat Alois nagovoril vse zbrane. Vsako jutro bodo mladi sodelovali v življenju krajevnih krščanskih občestev preko manjših prostovoljskih akcij in spoznavanju župnijskih dejavnosti. Popoldne se bodo udeležili najrazličnejših delavnic. Pripravljeno bo narodno srečanje za vse romarje iz Slovenije, kjer bodo mladi razmišljali o načinih prenosa izkušnje Evropskega srečanja mladih v svoje lokalno okolje. Koledarsko leto se bo zaključilo z molitvijo za mir, kateri bo sledil »festival narodov«, ki ga mladi iz različnih držav oblikujejo sami. Prvi dan novega leta bodo mlade na kosilu gostile družine, ki je običajno obarvan z njihovimi tradicionalnimi jedmi in običaji.

Dodatne informacije
Skupnost bratov iz Taizéja in Romanje zaupanja na zemlji:https://skam.si/dogodki/mednarodna-srecanja/taize/
Aktualne informacije o 41. Evropskem srečanju mladih v Madridu: http://skam.si/dogodki/mednarodna-srecanja/evropsko-srecanje-mladih/in www.taize.fr/sl.
Fotogalerija lanskoletnega srečanja: https://skam.si/dogodki/mednarodna-srecanja/evropsko-srecanje-mladih/zgodovina/
Možna novinarska akreditacija: http://www.taize.fr/en_article15985.html

Socialna omrežja
Twitter www.twitter.com/taize(ključnik/hashtag #Taize)
Facebook www.facebook.com/taize.fr
Instagram www.instagram.com/taize

Kontakt z organizatorjem
Do 24. 12. 2018: koordinatorka romanja za Slovenijo: Špela Pucelj, 040 690 077, [email protected]
Od 25. 12. 2018: vodja PR SKAM: Jure Čehovin, 031 585 054, [email protected]