Mednarodna znanstvena konferenca Religije in ideologije, mir ali nasilje?

6.11.2014 Ljubljana Teološka fakulteta

 

Med 6. in 8. novembrom 2014 bo v Ljubljani potekala mednarodna znanstvena konferenca z naslovom Religije in ideologije, mir ali nasilje? Poti k lokalni/globalni empatiji in pravičnosti. Mednarodno znanstveno konferenco organizira Univerza v Ljubljani, Teološka fakulteta v sodelovanju z Evropsko akademijo znanosti in umetnosti Salzburg, Razred VII. Svetovne religije.

Konferenca bo predstavila aktualne teme odnosa med religijami in ideologijami v moderni. Glavna iztočnica pogovorov bo vprašanje kako/kaj prispeva k miru oz. kaj k nasilju? Namen konference je prispevek h globlji raziskavi iskanja rešitev na lokalni in globalni ravni, kjer sta empatija in pravičnost izhodišči za dialog.

Ključna tema je religija/ideologija in nasilje, empatija in človekove pravice. Kako torej družbeni sistemi danes obravnavajo in vključujejo nasilje oziroma človekove pravice in kakšen je odnos med religijo in političnimi režimi, posebej v modernih zaostritvah tega odnosa. Kako je s predsodki o religijah in osebno odgovornostjo vernih? Upoštevaje kritičnost teh vprašanj danes obravnavamo kulturne, etične, socialne, spolne in druge vidike religij.

Program letošnje konference vsebuje pet plenarnih in nad dvajset predavanj z uveljavljenimi domačimi in tujimi akademiki oziroma profesorji. To je že deseta v nizu konferenc, ki jih vsak november organiziramo pod okriljem Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Zvrstile so se aktualne teme: Oseba in dobro, Etične razsežnosti razmerja med vero in znanostmi, Dialog in trki civilizacij, Globalizacija in preživetje, Umetnost življenja, Možnosti in pomen sprave, Kultura strahu ter Soočanje z genocidom in samomorom.

 

Uradni program konference