Razstava Umetniki za karitas v Bruslju

30.9.2013 Bruselj, Belgija Karitas, Razstava
Sinji vrh Sinji vrh

Na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji v Bruslju bodo v ponedeljek, 30. septembra 2013, odprli prodajno razstavo likovnih del, ki so nastala v 19. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas. V sklopu razstave bodo umetniki in predstavniki Karitas obiskali tudi Evropski parlament in Caritas Europa.

Razstavo bosta odprla evropski poslanec Lojze Peterle in veleposlanik ter vodja Stalnega predstavništva RS pri EU dr. Rado Genorio. V glasbenem programu bosta sodelovali citrarka Damijana Praprotnik in sopranistka Pia Brodnik. Družabno srečanje bo potekalo ob dobrotah Vipavske doline in družine Vidmar s Sinjega vrha. Razstava bo na ogled do konca oktobra.

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je od 19. do 23. avgusta 2013 potekala 19. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. Geslo kolonije in prodajnih razstav 2013/2014 je vzeto iz naslova krovnega dokumenta slovenskega pastoralnega načrta Pridite in poglejte. Izkupiček prodanih del bo namenjen obnovi Doma karitas na Cesti.

V času kolonije so ustvarjali Ivana Andrič Todić, Ana Cajnko, Irena Gajser, Willem van Hest, Dušan Klun, Dimitar Malidanov, Ivan Skubin, Janez Štros, Peter Vernik, Martina Žerjal in častni gost Andrej Jemec. Pridružili so jim še strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Azad in Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić in Tone Seifert, ki so poleg znanja in časa podarili 10 likovnih del.

Na dan odprtih vrat je tokrat prišlo kar 28 udeležencev preteklih kolonij in 50 ljubiteljskih slikarjev. Od teh bodo na razstavi Umetniki za karitas 30. septembra 2013 v Bruslju predstavljena še dela naslednjih avtorjev: Silve Copič, Črtomirja Freliha, Milene Gregorčič, Braneta Jazbarja, Andreja Kosiča, Marte Jakopič Kunaver, Davida Lična, Polone Kunaver Ličen, Mateja Metlikoviča, Albine Nastran, Janka Orača, Jane Peršolja, Marije Prelog, Vasyla Savchenka, Darka Slavca, Karmen Smodiš, Bogdana Sobana, Veljka Tomana, RafkaTerpina, Joanne Zajec Slapničar in Vinka Železnikarja.

Dela preostalih avtorjev bodo v ateljeju na Sinjem vrhu nad Ajdovščino na ogled do konca oktobra. Imena vseh so objavljena v katalogu.

Projekt Umetniki za karitas je sestavljen iz treh delov:

  1. V okviru mednarodne likovne kolonije, v kateri je od leta 1995 do danes sodelovalo 1286 avtorjev, je nastalo 1980 likovnih del.
  2. Potujoče prodajne razstave umetniških del so na 191 krajih po Sloveniji in tujini (Sarajevo, Gorica, Trst, Dunaj) prinašale med ljudi sporočilo umetnosti in dobrodelnosti. 1250 likovnih del je že prodanih, ostala so na stalnih prodajnih razstavah.
  3. Konkretna pomoč ljudem v stiski: družine in posamezniki, brezdomci, zasvojeni, matere in otroci, ljudje, ki jih je prizadel potres, vojna, bolni, starejši. Letos bo izkupiček namenjen adaptaciji Doma karitas na Cesti. Dom karitas na Cesti je v lasti države, hiša je bila pred leti najprej predvidena za rušenje, vendar je bila dana v uporabo Karitas za izvajanje humanitarnih programov. Sedaj se v njej izvajajo programi: Materinski dom, Popoldan na Cesti in Medgeneracijski center. Zaradi dotrajanosti je hiša potrebna popravila, poleg tega pa bi v mansardi uredili še štiri sobe in tako omogočili materinskemu domu prepotrebno širitev. Materinski dom deluje v okviru Zavoda karitas Samarijan, ki je bil ustanovljen leta 2000 in deluje na dveh lokacijah: v Solkanu pri Novi Gorici in na Cesti pri Ajdovščini. Od njegovega nastanka do danes je strokovno in človeško pomoč ter varno streho nad glavo našlo 361 mater in otrok. Trenutno je v oskrbi Zavoda karitas Samarijan 9 mater in 11 otrok. Prošenj za sprejem je več, kot imata hiši kapacitet. Program Popoldan na Cesti je namenjen učni pomoči in dejavnem preživljanju prostega časa otrokom, Medgeneracijski center pa povezuje številne krajane vseh generacij.

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas se je trdno zasidrala v slovenski likovni prostor in v devetnajstih letih svojega kontinuiranega delovanja postala tradicionalna in prepoznavna – tudi zaradi svojega posebnega poslanstva. Njena prepoznavnost je tudi v kakovosti, v izboru likovnikov, s katerimi želimo razkriti široko odprta ustvarjalna obzorja, po katerih pluje sodobna umetnost v mednarodnem prostoru. Projekt je mednarodni tudi zaradi razstavnih potovanj, saj so nastala dela predstavljena v najrazličnejših okoljih, med najrazličnejšimi ljudmi. Njena posebnost je tudi v tem, da so, poleg umetnikov, tudi vsi strokovni in laični sodelavci prostovoljci, ki darujejo svoj čas in svoj talent za širjenje lepote in dobrote doma in po svetu.


Besedilo je pripravila voditeljica projekta Umetniki za karitas in namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper Jožica Ličen, ki je za dodatne informacije na voljo na GSM 041/429–713 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].