Razstava Umetniki za Karitas na Dunaju

24.4.2013 Dunaj Karitas, Razstava
Utrinek z likovne kolonije Umetniki za Karitas v letu 2012 Utrinek z likovne kolonije Umetniki za Karitas v letu 2012

V galeriji Slovenskega kulturnega centra Korotan na Dunaju bodo v sredo, 24. aprila 2013, ob 19.00 odprli prodajno razstavo izbora likovnih del, ki so nastala v 17. in 18. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.

Program večera:

Pozdravni nagovor kuratorja iz Slovenskega kulturnega centra na Dunaju mag. Antona Levstka.

Projekt Umetniki za Karitas bo predstavila namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper Jožica Ličen.

Razstavljena likovna dela in avtorje bo predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Razstavo bo odprla poslanka v Državnem zboru RS Ljudmila Novak. Program bo povezoval kulturni urednik na Radiu Ognjišče Jože Bartolj. V glasbenem delu večera bodo nastopili sopranistka Pia Brodnik, baritonist Marko Kobal in citrar Tomaž Plahutnik.

Utrip sinjevrške pokrajine bodo pričarali Mladi z Gore, za vipavsko kapljico in domače dobrote bo poleg občine Ajdovščina poskrbela družina Vidmar s Sinjega Vrha, gostiteljica številnih likovnih dogodkov na tem slovenskem Montmartru.


Avtorji razstavljenih del:

Arkan Al Nawas, Vesna Benedetič, Črtomir Frelih, Milena Gregorčič, Brane Jazbar, Marta Jakopič Kunaver, Andrej Kosič, Konrad Krajnc, Anka Krašna, Albina Nastran, Jana Peršolja, Hrvoje Marko Peruzovič, Gregor Pratneker, Buba Posa, Darko Slavec, Karmen Smodiš, Bogdan Soban, Dušan Sterle, Viktor Šest, Veljko Toman, Ubald Trnkoczy, Klavdij Tutta in Alenka Viceljo. Strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Primož Brecelj, Lucijan Bratuš, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotić in Tone Seifert.

Geslo kolonije in prodajnih razstav se glasi: »Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli.« (Mt 25,35–37). Izkupiček prodanih del bo namenjen otrokom v stiski.


Projekt Umetniki za karitas je sestavljen iz treh delov:

Likovna kolonija, kjer umetniki darujejo talent in čas za ljudi v stiski. V osemnajst katalogov (1995–2012) je vpisanih 1191 imen avtorjev iz domače in tuje likovne scene, ki so v ta namen ustvarili 1805 likovnih del.

Potujoče prodajne razstave so namenjene širjenju umetnosti, ki človeka plemeniti in dobrodelnosti, ki človeka bogati. Do sedaj so sodelavci Škofijske karitas Koper organizirali 192 prodajnih razstav v Sloveniji in zamejstvu. Od nastalih del je bilo več kot 1200 del že prodanih, ostala pa so postavljena na stalnih razstavah ali plemenitijo prostore, za katere so bila namenjena.

Tretji del projekta je konkretna pomoč ljudem v stiski: družine in posamezniki, brezdomci, zasvojeni, matere in otroci, ljudje, ki jih je prizadel potres, vojna, bolni in starejši. Tokrat je izkupiček namenjen otrokom, kjer se družine soočajo z brezposelnostjo.

Prva prodajna razstava v tokratnem ciklu je svojo pot začela novembra 2012 na dvorcu Zemono pri Vipavi. Selila se je v galerijo Ars v Gorico, od tam v galerijo Družina v Ljubljano, v februarju je obiskala galerijo Ars Sacra v Mariboru, v marcu Peterlinovo dvorano v Trstu, od tam pa se je preselila v Slovenski kulturni center Korotan na Dunaj. Razstavljena dela bodo na ogled do konca maja. Razstava se bo z Dunaja preselila v Portorož.

Katalog Umetniki za Karitas 2012 je dostopen na spletni povezavi.


Besedilo je pripravila voditeljica projekta Umetniki za Karitas Jožica Ličen, ki je za dodatne informacije na voljo na GSM 041/429–713 ali po e-pošti na naslovu [email protected].