Razstava Sveta Ciril in Metod – SlovÆnska apostola

16.5.2013 Stična Razstava, Svetnik, Zgodovina
Wisiak - Sv. Ciril in Metod pri Rastislavu - vir - Muzej krščanstva na Slovenskem Wisiak - Sv. Ciril in Metod pri Rastislavu - vir - Muzej krščanstva na Slovenskem

V prostorih Muzeja krščanstva na Slovenskem v cistercijanski opatiji v Stični bo v četrtek, 16. maja 2013, ob 12.40 bo potekalo odprtje razstave Sveta Ciril in Metod – SlovÆnska apostola: ob 1150. obletnici delovanja med Slovani.

V letu 2013 se spominjamo 1150. obletnice delovanja svetih bratov Cirila in Metoda med Slovani. Njuno delovanje je imelo globok vpliv tudi med Slovenci, zato so se obeležju pridružili tudi v Muzeju krščanstva na Slovenskem s priložnostno razstavo, kjer bo osrednji vsebinski poudarek namenjen prikazu češčenja svetnikov med Slovenci. Čeprav nimamo trdnih dokazov o delovanju bratov na današnjem ozemlju Slovenije, smo Slovenci apostola kljub temu vzeli za svoja. To dokazujejo številna društva, cerkve, kapele, umetniška dela in ne nazadnje tudi legende. Na območjih, kjer so bili Slovenci v preteklih stoletjih podvrženi nasilni asimilaciji večjih sosednih narodov, sta apostola dobila še dodaten, nacionalni pomen. Avtor razstave je kustos Tadej Trnovšek, razstava pa bo na ogled do nedelje, 25. avgusta 2013.

Življenje in vpliv delovanja svetih bratov Cirila in Metoda na Slovence bo predstavljeno na dvajsetih panojih. Na ogled bodo tudi posamezni muzejski predmeti povezani s češčenjem svetih bratov med Slovenci. Po otvoritvi razstave bo imela profesorica na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani doc. dr. Vanda Babič predavanje o starocerkveni slovanščini.

Vabilo


Dodatne informacije dobite pri kustosu Tadeju Trnovšku v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični po tel. št. 01/787–78–63 ali na spletni strani.