Razstava likovnih del Umetniki za karitas v Ljubljani

24.1.2016 ob 16:00 Ljubljana Karitas, Umetnost

V nedeljo, 24. januarja 2016, bo postavljena na ogled v galeriji Družine razstava likovnih del, ki so nastala v 21. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas na Sinjem vrhu nad Ajdovščino. Geslo 21. kolonije in razstav 2015/2016 je Veselite se življenja in je vzeto iz duhovne oporoke pokojnega psihologa in sodelavca Karitas Bogdana Žorža. Ob letošnji razstavi Umetniki za karitas smo se odločili, da likovni predstavitvi dodamo tudi duhovno vsebino. Zato bo 24. januarja ob 16. uri v ljubljanski stolnici sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, sodelovali bodo pevci in stolni organist Gregor Klančič. Po maši bo ob 17. uri v galeriji Družina (na Krekovem trgu 1) odprtje razstave Umetniki za karitas. Po pozdravnih nagovorih bosta Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn predstavili dobrodelni in umetniški projekt, razstavo bo odprl škof Šuštar, z glasbo bodo prireditev obogatili citrat Tomaž Plahutnik, sopranistka Pia Brodnik in tenorist Metod Palčič.

Od 17. do 21. avgusta je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 21. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod geslom »Veselite se življenja«. Udeleženci kolonije iz Slovenije: Barbara Demšar, Črtomir Frelih, Lara Likar, Adel Seyoun, Karmen Smodiš, Lucija Stramec in Veljko Toman; iz tujine Marija Efremova (Rim), Brigitte Kollegger (Graz) in Tanja Tanevska (Skopje). Za dan ali dva so se jim pridružili tudi strokovni sodelavci, udeleženci lanske kolonije, ob dnevu odprtih vrat pa tudi drugi ustvarjalci, ki so želeli svoje likovno delo pokloniti za namen kolonije. Tako je v katalogu Umetniki za karitas 2015 zapisanih 92 imen avtorjev, ki so ustvarili 153 likovnih del.

Ustvarjena likovna dela so bila do konca septembra na ogled na Sinjem vrhu, razstavo je obiskalo veliko število skupin, družin in posameznih ljubiteljev slikarstva. V oktobru je bila razstava s strani Evropskega poslanca Lojzeta Peterleta povabljena v Bruselj, novembra je bila del svečane akademije Škofijske karitas Koper na dvorcu Zemono pri Vipavi, v decembru pa je že tradicionalno šla v sosednjo Gorico v galerijo Ars. Doslej je svoje posvojitelje našlo 49 likovnih del, ki so prispevali svoj dar za otroke. Vzporedno s to razstavo potuje tudi razstava iz 20. kolonije, trenutno so dela razstavljena v prostorih Ministrstva za obrambo v Ljubljani.

Razstava bo v galeriji Družina na ogled do sredine februarja. V kolikor kdo želi v spomin na pokojnega psihologa in psihoterapevta Bogdana Žorža darovati svoj dar lahko nakaže na: Škofijska karitas Koper, Skalniška 1, Solkan, TRR SI56 2450 0900 4155 438, sklic: SI00 29024, namen: Sklad Bogdana Žorža za otroke.

Pripravila: Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas, GSM: 041 429 713, e-pošta: [email protected]

VABILO

KATALOG