Prvo vseslovensko srečanje ločenih v Cerkvi za razvezane, ločene in ponovno poročene pare z naslovom “Življenje po ločitvi”

21.10.2017 Ljubljana Družina, Duhovni program, Škofovska sinoda

V soboto, 21. oktobra 2017, bo pri sv. Jožefu v Ljubljani (Ulica Janeza Pavla II.) prvo srečanje ločenih v Cerkvi na Slovenskem.

Razvezani, ločeni in ponovno poročeni pari so del naše Cerkve na Slovenskem, zato Medškofijski odbor za družino pri Slovenski škofovski konferenci skupaj s Skupnostjo razvezanih SRCE letos organizira prvo tako srečanje na vseslovenski ranvni z naslovom Življenje po ločitvi.

Program:

10.00 – sv. maša, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore OFM;
11.00 – predavanje: p. Karel Gržan;
11.45 – predstavitev skupine Srce: p. Vili Lovše;
12.15 – pogovori po skupinah;
13.15 – kosilo;
14.00 – sočasna pričevanja in predavanja;
15.00 – zaključek.

Za kosilo bo poskrbljeno, prav tako tudi za varstvo otrok, za tiste starše, ki nimajo drugih možnosti.

V skladu s pozivom papeža Frančiška, naj sprožamo nove procese, pri načrtovanju tega dogodka sodelujejo tako voditelji skupin za razvezane (duhovniki in drugi strokovnjaki) kot tudi nekateri udeleženci. Strokovno poznavanje procesa ločitve pomaga k razumevanju nove situacije in soočenju z njo, vera pa odpira človeka za sodelovanje z Božjo milostjo.

Pri načrtovanju dogodka so organizatorji sledili pobudam papeža Frančiška iz apostolske spodbude o družini Amoris laetitia: »Predvsem je treba sprejeti in spoštovati trpljenje tistih, ki so po krivici utrpeli ločitev ali razvezo ali zapuščenost, ali pa so bili zaradi nasilja sozakonca prisiljeni prekiniti skupno življenje« (AL 242).
»Kar zadeva ločene, ki živijo v novi zvezi, je pomembno, da jim damo čutiti, da so del Cerkve, da nikakor niso izobčeni in se jih ne obravnava kot izobčene, ker so vedno del cerkvenega občestva (communio)« (AL 243).
»Če staršem pomagamo zdraviti rane, in jim stojim duhovno ob strani, stori to dobro tudi otrokom: potrebujejo družinsko obličje Cerkve, ki jim v tej boleči izkušnji daje oporo« (AL 246).

Več informacij o srečanju najdete na spletni strani http://srcerazvezani.si/, kjer se lahko tudi prijavite na dogodek. S prijavo organizatorju olajšate delo in priprave.