Prvi mesec po potresu v Nepalu Karitas pomagala 104.975 ljudem

25.5.2015 Nepal Karitas

Slovenska karitas je za nujno pomoč prizadetim ob potresu v Nepalu v preteklem tednu nakazala dodatnih zbranih 80.000 EUR. Tako smo do sedaj Karitas Nepal za pomoč posredovali skupaj 141.000 EUR. Hvala vsem Slovencem za tako veliko solidarnost.

Karitas Nepal je ob podpori prostovoljcev in preko 100 sodelavcev iz drugih večjih Karitas, ki so prisotne na terenu, v prvem mesecu po potresu pomagala 104.975 ljudem v šestih najbolj prizadetih območjih. Skupaj je pomagala 20.955 družinam. Od tega je 2.197 družinam v Katmandujski dolini razdelila večje ponjave za streho nad glavo in prehrambne pakete, 9.958 družinam iz okrožja Ghorka komplete za postavitev začasnih bivališč – šotorov, tablete za čiščenje vode ter higienske pripomočke ter 8.845 družinam iz okrožij Kavre, Okhaldunga, Nuwakot, Rasuwa razdelila večje ponjave za streho nad glavo in odeje. Ob tem so bili s potresom prizadeti ljudje s strani Karitas Nepal deležni tudi psihosocialne in zdravniške pomoči. Samo dve medicinski sestri, Ganga in Rewati, ki pomagata v karitasovem zdravstvenem taboru v kraju Thokarpa v okrožju Sindhupalchowk, sta v 1 mesecu z zdravniško pomočjo pomagali preko 400 poškodovanim in bolnim ljudem …

V Napalu se sedaj začenja obdobje monsunskega deževja. Karitasovi sodelavci so razdeljevali pred tem obdobjem pomoč kakor hitro so mogli, da so z nujnimi bivališči, tabletami za čiščenje vode ter higienskimi pripomočki ter drugo pomočjo dosegli čim večje število družin pred tem obdobjem. Z razdeljevanjem pomoči brez prekinitve pa bodo nadaljevali tudi ves čas monsuna, ki običajno traja do sredine septembra. Sodelavka Ameriške Karitas (CRS), Jennifer Hardy, ki tudi razdeljuje pomoč na terenu, je dejala: »Da bi prišli do odročnih krajev, kjer smo razdelili pomoč družinam, smo se vozili 2 uri po zelo slabih blatnih cestah. Najeti smo morali traktorje, da smo lahko prišli do razdelilnega mesta. Nekatere družine so prišle tudi do 3 ure peš do tega kraja. Vidiš kako so ljudje izčrpani in ne vedo kaj jih čaka naprej. Najbolj jih skrbi, kdo jim bo pomagal pri obnovi njihovih hiš, ker sami tega ne bodo zmogli« Karitas Nepal bo z obnovo hiš začela takoj, ko se konča obdobje monsuna. Slovenska karitas zato nadaljuje z zbiranjem pomoči za prizadete ob potresu v Nepalu, da bomo lahko pomagali tudi pri obnovi porušenih domov.

Svoj prispevek lahko darovalci posredujejo na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
SI56 0214 0001 5556 761
Namen: Potres Nepal
Sklic: SI00 880
Koda namena: CHAR BIC banke: LJBASI2X

Položnice so še vedno na voljo na vseh poštah in župnijah po Sloveniji. Prispevek v višini 5 EUR je mogoče posredovati tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, SI.mobila, Tušmobila, Debitela, Izimobila in T-2.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas