Proti pobudi za splošen odvzem državljanstva neslovencem

 

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci odklanja pobudo, da bi s pomočjo referenduma odvzeli slovensko državljanstvo tistim Neslovencem, ki so si ga že pridobili po zakoniti poti. Samo posamično nezakonito pridobljeno državljanstvo bi bilo lahko odvzeto.

Odvzeti državljanstvo več kakor tisoč državljanom Slovenije bi bil nevaren in predvsem neopravičljiv ukrep, sporen ne le z ustavnega in pravnega vidika, marveč tudi moralno nedopustljiv. Kaj takega bi bilo v popolnem nasprotju z načeli pravne države in bi resno ogrozilo zaupanje v pravni red, ki edini lahko varuje državljane pred samovoljo in jim zagotavlja, enakopravnost in svobodo.

Ko ugotavljamo, da na mnogih področjih naša država še ni docela pravna država, je še toliko bolj nevarno rušiti že obstoječo pravno ureditev. Slovenska država je lahko država vseh tistih, ki sprejemajo in spoštujejo njeno ustavno ureditev.

Predvsem pa bi bilo tako dejanje izrazito nacionalistično. Pretirani nacionalizem je v naši soseski in v svetu povzročil že preveč gorja, da bi mu smeli popuščati in se z njim spogledovati.

Zato Komisija Pravičnost in mir poziva politične sile v državi, da omenjene pobude ne sprejmejo. Tako bodo našo mlado državo obvarovale hudega razdora med državljani in ne nazadnje  tudi mednarodne sramote.

 

V Ljubljani, 23. oktober 1995

 

Prof. dr. Anton Stres

predsednik Komisije Pravičnost in  mir pri SŠK