Proti nasilju na Hrvaškem

 

Komisija Pravičnost in mir pri SŠK najodločneje obsoja nasilje, ki se stopnjuje na Hrvaškem in ki je pred dnevi zahtevalo več človeških življenj.

Pri tem komisija opozarja, da so vse pogostnejša nasilna dejanja proti ustavnemu in pravnemu redu na Hrvaškem posledica večletnega razpihovanja sovraštva v sredstvih javnega obveščanja in podpore, ki jo storilci nasilnih dejanj uživajo v beograjskih krogih in celo v zveznih ustanovah.

Komisija zahteva, da se prepovedo in onemogočijo vse tiste stranke, ki ne spoštujejo človekovih pravic, ampak sejejo sovraštvo do članov drugih narodov in odkrito pozivajo k nasilju.

Komisija se boji, da so k zadnjim žalostnim dogodkom prispevale tudi izjave nekaterih tujih državljanov, kolikor so namreč ustavile vtis, da podpirajo enotno Jugoslavijo za vsako ceno, s tem pa opogumile centralistične sile, ki vidijo enotnost Jugoslavije v prevladi enega naroda nad drugimi in so pripravljene to doseči tudi z nasiljem.

Komisija poziva vse državljane Jugoslavije, posebno pa prebivalce tistih krajev, ki so nasilje doživljali, k razsodnosti in doslednemu spoštovanju življenja soljudi in človekovih pravic. Prav posebno poziva žrtve nasilja ali njihove svojce in privržence, naj se vzdržijo maščevalnosti, posebno še nad tistimi člani drugih narodov, ki osebno niso ničesar krivi in pri izvajanju nasilja ne sodelujejo. Vse kristjane v naši domovini pa poziva k molitvi za mir in medsebojno spoštovanje, ki sta pogoj, da bomo vsi skupaj našli pravične rešitve iz nastalih težav.

 

V Ljubljani, 6. maja 1991

 

Komisija Pravičnost in mir

pri SŠK, prof. dr. Anton Stres, predsednik