Priprave na jubilej 2025

9.5.2023 Vatikan Jubilej 2025

Na Tiskovnem uradu Svetega sedeža je v torek, 9. maja 2023, potekala novinarska konferenca, na kateri sta msgr. Rino Fisichela in msgr. Graham Bell, pro-prefekt in podtajnik Oddelka za temeljna vprašanja evangelizacije v svetu na Dikasteriju za evangelizacijo, predstavila potek priprav na jubilejno leto 2025. Poleg tega je bil predstavljen tudi koledar večjih dogodkov v jubilejnem letu, ter nova spletna stran in aplikacija za romarje.

Nadškof Fisichella je najprej predstavil sodelovanje z italijansko vlado, deželo Lacij in Občino Rim, pri čemer je poudaril, da bodo v prihodnjih mesecih v Rimu potekala različna dela, s katerimi bodo polepšali podobo mesta in omogočili boljši sprejem romarjev in turistov.

Komisije in odbor

Kot je v nadaljevanju povedal pro-prefekt, so bile v preteklih mesecih ustanovljene štiri pripravljalne komisije in tehnični odbor, ki Dikasteriju pomagajo pri oblikovanju splošnega programa jubileja. Prva je pastoralna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki vseh dikasterijev rimske kurije in nekaterih cerkvenih stvarnosti, skupaj s škofi, duhovniki, posvečenimi osebami in laiki. Njihova naloga je zlasti spodbujati pobude v krajevnih Cerkvah za čim hitrejšo pripravo na jubilej.
Komisija za kulturo skrbi za pripravo pobud s področja kulture (razstave, koncerti, predstave), ki bodo spremljale in obogatile jubilejni program. Posebna naloga je tudi ocenjevanje številnih prispelih projektov, presojanje njihove skladnosti z jubilejnim dogodkom. Rim je bil vedno kulturno središče, zato organizatorji želijo, da bi romar postal tudi turist, tako kot turista navduši romarska izkušnja. Prva izmed pobud po potekala že od 1. septembra do 8. oktobra 2023, ko bo v cerkvi sv. Neže na ogled razstava del velikega španskega renesančnega umetnika El Greca. Ob njih bodo obiskovalci lahko razmišljali o temi »upanja v Kristusu«, ki človeku pomaga, da iz svojih stisk dvigne pogled proti večnemu življenju. Tudi v prihodnosti bodo nadaljevali z razstavo »100 jaslic v Vatikanu«, ki si jo je nazadnje ogledalo več kot 120.000 obiskovalcev.
Nadalje je bila ustanovljena tudi komisija za komunikacijo, ki povezuje novinarje različnih medijskih hiš, akademike in strokovnjake s področja novih medijev, ki bodo Dikasteriju pomagali na informativnem in komunikacijskem področju.
Ekumenska komisija pa bo vključena v organizacijo dejavnosti in slovesnosti, s katerimi bo obeležen spomin na 1700-letnico obhajanja nicejskega koncila (325-2025). Gre za dogodek, ki je izredno pomemben za vse kristjane, saj je v Niceji potekal prvi kristološki koncil.

Poleg štirih pripravljalnih komisij deluje tudi tehnični odbor, ki skrbi za logistični vidik jubilejnih dogodkov, torej za organizacijo v bazilikah z vidika varnosti, zdravstva in prostovoljcev.

Vključenost škofij z vsega sveta

Dikasterij za evangelizacijo je v pripravo jubileja vključil škofije z vsega sveta. Srečali so se z 212 delegati italijanskih škofij ter z 90 predstavniki vseh škofovskih konferenc. Na ta način želijo povezati Dikasterij in krajevne Cerkve, da bi bili verniki bolje seznanjeni s pobudami, ki bodo potekale na različnih ravneh.

Leto 2023 posvečeno štirim konstitucijam koncila

V pripravi na jubilejno leto je papež Frančišek povabil, naj bo leto 2023 posvečeno ponovnemu odkrivanju štirih konstitucij drugega vatikanskega koncila, saj smo 11. oktobra lani obhajali 60-letnico od njegovega začetka. Dikasterij je z namenom, da bi pomagal krajevnim Cerkvam pri katehezi, človeški in zlasti krščanski formaciji ter da bi najmlajšim omogočil spoznati in ponovno odkriti osrednje vsebine koncila, decembra lani izdal t.i. »koncilske zvezke«. Gre za zbirko 35 knjižic o vsebini konstitucij Dei Verbum, Sacrosanctum Concilium, Lumen gentium in Gaudium et spes.

Leta 2024 bo na papeževo željo v središču molitev

Leto 2024 pa bo na željo papeža Frančiška posvečeno molitvi. Na poti proti jubileju bo Cerkev spominjala na pomen osebne in skupne molitve, ki je bistvena za življenje vernikov. Razmišljajo o možnostih, da bi oblikovali »šolo molitve«, poleg tega pa bo Dikasterij objavil pripomočke, ki so jih poimenovali »Zapiski o molitvi«. Ti želijo biti v pomoč, da bi odnos z Gospodom ponovno postavili v središče.

Geslo in logotip

Tokratno redno jubilejno leto bo potekalo pod geslom »Romarji upanja«, za logotip pa je bil razpisan mednarodni natečaj. Zmagovalni logotip prikazuje štiri stilizirane podobe, ki predstavljajo ljudi vseh barv, narodnosti in kultur s štirih koncev sveta in spominjajo na jadra velike skupne ladje. Osebe stojijo druga za drugo in skupaj objemajo križ ter tako spominjajo na solidarnost in bratstvo, ki bi moralo povezovati ljudstva. Prva v vrsti predstavlja papeža, Petra današnjega časa, ki vodi Božje ljudstvo k skupnemu cilju. Oklepa se križa, znamenja vere, pa tudi upanja, saj se spodnji del križa nadaljuje v sidro. Valovi pod podobo so razburkani, kar pomeni, da skozi življenje ne romamo vedno po mirnih vodah.

Razglasitev zmagovalca, ki je uglasbil himno

Tudi za melodijo uradne himne jubilejnega leta je bil razpisan natečaj, ki se je sklenil 25. marca letos. Na njem je sodelovalo 270 glasbenikov iz 38 držav, ki so uglasbili besedilo prof. Pierangela Sequerija. Na današnji novinarski konferenci so razglasili tudi zmagovalca (Francesco Meneghello iz Mantove) in predpremierno predvajali pesem, ki jo je posnel zbor »Sistina«.

V pričakovanju bule, začetek decembra 2024

Msgr. Fisichella je ob koncu predstavitve spregovoril o okvirnem koledarju svetega leta. Dejal je, da bomo morali za datum začetka in zaključka počakati na bulo o razglasitvi jubileja, ki bo v skladu s tradicijo objavljena na praznik vnebohoda, 9. maja 2024. Redni jubilej se bo začel z odprtjem svetih vrat v baziliki svetega Petra decembra 2024. Zaenkrat so bile omenjene samo skupine, katerim bodo namenjeni večji dogodki v okviru svetega leta: družine, otroci, mladi, gibanja in združenja, ostareli, stari starši, osebe s posebnimi potrebami, športniki, bolniki in zdravstveni delavci, univerze, svet dela, pevski zbori in skupine, bratovščine, duhovniki, posvečene osebe, katoličani vzhodnega obreda, kateheti, revni ter zaporniki. Poleg tega bodo potekali mnogi drugi dogodki, ki bodo vključevali škofije, župnijske skupine, združenja in posamezne romarje. Romarji se bodo morali registrirati na platformi, ki bo dostopna na spletni strani.

Romarski center – info točka

1. junija letos bodo v prostorih pisarne na Ulici sprave (Via della Conciliazione 7) odprli romarski center, kjer bodo na voljo vse informacije v zvezi z jubilejnim letom: o tem, kako v njem sodelovati, kako postati prostovoljec ali organizirati romanje.

Spletne strani in aplikacija

Msgr. Bell pa je predstavil spletno stran jubileja 2025, ki bo na voljo od 10. maja dalje na naslovu www.iubilaeum2025.va. Na portalu v devetih jezikih bodo na voljo nekatere najpomembnejše vsebine, povezane z jubilejem, ter video v pripravi nanj. Od septembra dalje se bo že mogoče prijaviti na dogodke in romanje skozi sveta vrata. Ob registraciji bo romar po vnosu zahtevanih podatkov prejel »romarsko kartico« v digitalni obliki, z osebno kodo QR, ki bo potrebna za dostop do jubilejnih dogodkov in romanja k svetim vratom. Namenjena bo tako posameznikom kot tudi tistim, ki bodo organizirali skupinska romanja. Z majhnim prispevkom bodo romarji lahko lahko kupili tudi kartico, s katero bodo imeli v času romanja posebne popuste.

Od septembra dalje pa bodo na voljo tudi družabne strani in nova aplikacija iubilaeum2025. Z njo bo mogoče dostopati do vseh novic, ki so že prisotne na spletni strani, vmesnik aplikacije pa bo omogočal lažjo in hitrejšo prijavo na jubilejne dogodke.