Prenovitev - novost pri Založbi Emanuel

29.9.2015 ob 20:00 Cukaletova dvorana, Duhovno središče sv. Jožef, Ljubljana Cerkev na Slovenskem, Knjižne novosti, Misijoni, Nova evangelizacija
naslovnica knjige Prenovitev naslovnica knjige Prenovitev

V septembru je pri Založbi Emanuel izšla knjiga Prenovitev, ki je zgodba o župniji Jezusovega rojstva v Timoniumu, ZDA. Avtorja, župnik in njegov pastoralni asistent, odkrito pripovedujeta o tem, kar se jima je dogajalo od dne, ko sta nastopila službo in razočarana odkrila, da je župnija na poti stalnega in gotovega upada. Preko poskusov in napak ter z obilo Božje milosti sta jo z leti popeljala na pot rasti in odprtosti. Načrtno sta začela stvari delati drugače. Postala sta zahtevna do cerkvenih ljudi in začela iskati izgubljene ...

Knjiga je bogat vir za župnike, pastoralne delavce, diakone, bogoslovce, katehiste, delavce v mladinski pastorali in župnijske sodelavce – nasploh za vse, ki cenijo svoje župnijsko občestvo in se zavedajo ključne vloge, ki jo ima v njihovem verskem življenju in hkrati slutijo ali so prepričani, da bi bilo lahko boljše. To je knjiga, ki novo evangelizacijo jemlje resno in pokaže pot naprej za druge, da bi storili enako: »Stvar je v tem: knjigo morate prebrati zato, ker po Božji milosti tudi vi lahko prenovite ali vzgojite zdravo župnijo.« (Michael White, Tom Corcoran: Prenovitev)

»Bogastvo knjige je v tem, da avtorja nista zagledana le v svoje delo in svoje uspehe, ampak si »upata« pisati tudi o neuspehih. Vsako poglavje vsebuje bogate izkušnje in spodbude, ki se jih da prenesti tudi v druge župnije. Čeprav je knjiga nastajala v ameriškem okolju, najdemo v njej veliko uporabnih smernic tudi za slovensko pastoralno delo.« (p. Andrej Šegula, pastoralni teolog) 

Ob izidu knjige vas vabimo na okroglo mizo z naslovom Župnija: vsi dobrodošli? v torek, 29. septembra 2015, ob 20. uri v Cukaletovi dvorani (Duhovno središče sv. Jožef, Ljubljana), ki jo pripravljamo v okviru Socialnega tedna 2015.

Knjiga bo izhodišče za pogovor o župniji danes in jutri. Ob izkušnji župnika in pastoralnega asistenta z delom na eni izmed ameriških župnij bomo razpravljali, ali je slovenska župnija prostor, kjer so vsi dobrodošli oz. kako lahko to postane.

Moderator: Janez E. Rus
Sodelujoči: p. mag. Branko Cestnik, Aleš Čerin, Meta Halas, dr. Brigita Perše, Simon Potnik, Metka Vombergar