Premiera dokumentarno-igranega filma o blaženem Alojziju Grozdetu

24.5.2019 ob 20:00 Novo mesto Film, Škofija Novo mesto, Svetniški kandidati

Novomeška škofija v sodelovanju s Postulaturo bl. Alojzija Grozdeta napoveduje izid novega dokumentarno-igranega filma o blaženem Alojziju Grozdetu, ki je nastal v produkciji uveljavljene mlade filmske ekipe Studia Siposh.

Igrano-dokumentarni film predstavlja življenje Alojzija Grozdeta, spremlja njegovo pot iz revnega dolenjskega okolja do perspektivnega dijaka ter njegovo tragično smrt. Filmska pripoved je preplet intervjujev in igranih prizorov, ki poskušajo prikazati portretiranca na bolj oseben način. Celoten film si postavlja vprašanje kdo je bil Alojzij Grozde in nanj odgovarja s pomočjo strokovnjakov, zgodovinarjev ter pogleda običajnih ljudi, ki so prišli v stik z njim ali njegovo zgodbo. Naslov filma je vzet iz Grozdetove poezije, kjer najdemo del verza: »Srce se ne boji«. Zanj verjamemo, da kar najbolje povzame občutje, sporočilo in vizualnost filma. 

Film je nastal zaradi izjemne zgodbe, ki jo ponuja Grozdetova biografija. Njegov namen je širši javnosti predstaviti osrednje poudarke njegovega življenja in zgodovinsko situacijo, ki je privedla do njegove smrti in razglasitve za blaženega. S filmsko predstavitvijo Grozdetove zgodbe želimo nagovoriti tri skupine gledalcev: tiste, ki njegovo zgodbo že poznajo, tiste, ki se bodo z njo srečali prvič, predvsem pa mlade, da jih zgled njihovega vrstnika nagovori.  

Priprave na film so se začele pred več kot dvema letoma. Poleti 2018 so bili posneti osrednji prizori in intervjuji. Igrani prizori dopolnjujejo dokumentarno pripoved in jo približajo sodobnemu gledalcu. Film je večinoma posnet na Dolenjskem, z izjemo nekaterih igranih prizorov, ki so nastali v zgodovinsko avtentičnem okolju v Ljubljani. Pripravila ga je avtorska ekipa z več kot 70 sodelujočimi, v filmu pa nastopi tudi več kot 20 nastopajočih. Vlogo Alojzija Grozdeta so odigrali trije mladi igralci, ki ga predstavljajo v različnih obdobjih življenja. Grozdeta v srednješolskih letih je v glavni vlogi uprizoril Alex Centa.

Polurni dokumentarni film je nastal v Studiu Siposh. Uveljavljeno mlado ekipo je vodil producent in režiser David Sipoš, scenarij sta napisala Rok Andres in Matjaž Feguš, glasbo pa Tim Žibrat. Nastanek filma so finančno omogočili: Škofija Novo mesto, Postulatura bl. Alojzija Grozdeta in različni donatorji posamezniki. Premiero filma bo popestril krajši kulturno-duhovni program. Predstavili se bodo igralci in drugi ustvarjalci filma. Film bo kasneje na ogled tudi v drugih krajih po Sloveniji. Spored predvajanj bo sproti objavljen na spletni strani www.grozde.si

Za več informacij je na voljo režiser David Sipoš na kontaktih: [email protected]ali na tel. št. 040 807 870.