Prispevek s. Mojce Šimenc na tiskovni konferenci med taizejskim srečanjem mladih

29.12.2023 Ljubljana Mladina, SŠK
Foto: Rok Mihevc Foto: Rok Mihevc

V petek, 29. decembra 2023, je v prostorih Galerije Družina potekala novinarska konferenca, ki je predstavila Evropsko srečanje mladih v Ljubljani. S svojim prispevkom je sodelovala tudi s. dr. Mojca Šimenc, generalna tajnica Slovenske škofovske konference.

Poudarila je sadove, ki jih je čas priprav na srečanje prinesel Cerkvi na Slovenskem, izpostavila pomen srečanja v okviru ekumenizma ter celoten dogodek, vključno s pripravami, označila za pristen primer sinodalnosti.

Taizejsko srečanje so na novinarski konferenci predstavili še brat Matthew (prior Taizéjske skupnosti), Anamarija Jemec (vodja pripravljalne ekipe na župniji Zadobrova)
ter Maja Lampret (direktorica Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica). Več o novinarski konferenci ter izjave najdete tukaj.

Izjavo s. Mojce Šimenc objavljamo v celoti.


Vsako romanje mladih je vir prenove ne le za mlade, ampak tudi za kraj, v katerega pridejo in za ljudi, ki jih sprejmejo. V času prijav se že porajajo sadovi krščanske gostoljubnosti; srca ljudi se v pričakovanju odpirajo za mlade romarje; lokalni viri so se aktivirali za sprejem. Ljudje so premagali strah pred novim; v lastnih srcih in v svoji okolici so premagali predsodke o tujcih. Pogled vere in beseda evangelija jim je pri tem bila v pomoč. 

Prav tako smo v času pred romanjem srečali in spoznali pripravljalno skupino. Ob tem smo začutili, da je duh Taizeja v svojem bistvu ekumenski. Ta duh povezuje krščanske vernike iz različnih cerkva, ki verujejo v Boga Očeta, Jezusa Kristusa in Svetega Duha. 

Celoten proces priprave pa je tudi pokazal, kako naj bi v konkretnosti uresničevali zamisel sinodalnosti. Morda predvsem v tistem delu sinodalne poti, ki govori o Cerkvi kot skupnosti, ki je na poti in poklicana, da prinaša veselo sporočilo evangelija. Mi vsi, kot pravi papež Frančišek, lahko postanemo potujoča Cerkev, skupnost misijonarskih učencev, ki naredijo prvi korak, se vključijo, spremljajo, obrodijo sad in praznujejo (EG 24). 

To je sad, ki ga je čas priprav prinesel Cerkvi v Sloveniji. Prvi korak, pobuda za srečanje, se je zgodila. Gostitelji in mladi so se vključili. Taizejska skupnost in njihovi sodelavci spremljajo dogodek. V molitvenih srečanjih bomo praznovali veselje, da smo skupaj in da je Bog med nami. Sadovi tega veselja se bodo razlivali nad mesto Ljubljano in nad vso Slovenijo, po vrnitvi pa nad vso Evropo.