Predstavitev humanitarnega projekta "Institute for Indian Mother & Child (IIMC)"

8.3.2015 ob 18:00 Piran Misijon, Laik, Župnija

V nedeljo, 8. marca 2015, ob 18. uri bo v dvorani sv. Peregrina (Pastoralno kulturni center Georgios) v Piranu predstavljen humanitarni projekt Institute for Indian Mother & Child (IIMC).

Vlogo in poslanstvo IIMC, ki skrbi predvsem za matere in otroke sirote ter jim omogoča zdravstveno oskrbo, izobraževanje in tudi zaposlitev, bo predstavil njen ustanovitelj in voditelj dr. Sujit Brahmochary iz Kalkute v Indiji, ki je bil nekaj let tudi sodelavec matere Terezije. Z nami bodo tudi člani humanitarne skupine "Bejž če vejdš" iz Pivke, ki so lansko leto pomagali pri pokrivanju ene izmed bolnišnic v Kalkuti. 

Organizacijo IIMC je leta 1989 ustanovil dr. Sujit z namenom, da zagotovi osnovno zdravstveno nego in podporo za najrevnejše in najbolj zapostavljene prebivalce Zahodne Bengalije, ki nimajo dostopa do zdravstvenih ustanov. Do danes je IIMC razširila dejavnost, tako da zagotavlja osnovno zdravstveno skrb in nego, izobraževanje o osnovni skrbi za zdravje, poleg tega pa še izobraževanje otrok. Iniciator vseh dejavnosti je dr. Sujit, ki je dokončal študij medicine v Kalkuti, nato pa opravil specializacijo iz pediatrije v Belgiji, s pomočjo štipendije Rdečega križa Belgije. Po vrnitvi v Indijo se je pridružil Materi Tereziji in postal njen sodelavec, zadolžen za zdravstveno nego najrevnejših slojev z ulic velemesta.

V letu 1989 je pričel z organiziranjem lastne dejavnosti, z obiskovanjem bolnikov na domu. Za cilj si je zadal zmanjšati trpljenje najrevnejših mater z otroki in jim zagotoviti vsaj osnovno zdravstveno nego. Proti revščini, lakoti, boleznim, smrti in socialnim krivicam se bori z "orožjem", ki ga predstavljata neustavljiva volja in ljubezen do sočloveka. Če je svet res globalna vas, ga kot takega ne določajo le pretok in izmenjava informacij, kapitala in dobrin, temveč ga mora zaznamovati rast sobivanja na planetu, varnost in varovanje človekovih pravic in predvsem spoštovanja vsakega bitja.

Dodatne informacije dobite pri piranskem župniku Zorku Bajcu na ulici IX. Korpusa 25 v Piranu, tel. 05/643–34–40 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].