Predstavitev dobrodelne akcije Za srce Afrike 2013

21.8.2013 Ljubljana Afrika , Akcija, Karitas

Slovenska karitas je na novinarski konferenci, ki je danes potekala v Ljubljani, predstavila vsakoletno dobrodelno akcijo Za srce Afrike. Zbrana sredstva so namenjena razvojno-humanitarnim projektom na področju zdravstva in šolstva ter oskrbe z vodo in hrano, ki jih Karitas izvaja v sodelovanju s slovenskimi misijonarji v osrednjem delu Afrike.

S pomočjo zbranih darov posameznikov, podjetij in SMS sporočil, so v zadnjih sedmih letih pomagali v Ruandi in Burundiju obnoviti 3 zdravstvene centre, ki skupaj oskrbujejo preko 170.000 ljudi. Zgradili so porodnišnico, 8 vodnjakov ter obnovili in zgradili šole za mlade iz revnih družin, ki so jim pomagali tudi v Zambiji, Bocvani ter na Madagaskarju.

Z zbranimi sredstvi v lanskoletni akciji in ob pomoči misijonarjev, so v letih 2012/13 v Kigaliju v Ruandi podprli začetek gradnje nove osnovne šole za otroke iz revnih družin, za katere bo pouk potekal dvoizmenjsko. Sedaj je šola zgrajena do strehe. V Rwisabiju v Burundiju so s pomočjo 30 domačinov podprli obnovo dotrajane osnovne šole z dvajsetimi učilnicami, ki jo je letos obiskovalo 2.300 otrok. Zagotovili so novo streho, vrata in okna, popravilo tal, beljenje učilnic in nakup 50 miz s klopmi. Podprli so tudi zagon domače proizvodnje mila. V Mukungu v Ruandi, so podprli nakup materiala za obnovo zdravstvenega centra, ki oskrbuje 24.000 ljudi. Petdeset žena je prinašalo kamenje in pesek. V Mbiriziju v Burundiju so skupaj z Jožetom Mlinaričem podprli nakup železa in cementa za gradnjo petih dodatnih učilnic srednje šole. Starši so sami prispevali opeko; v enem razredu se bo lahko šolalo do 70 dijakov. V Kasungu v Malaviju pa so podprli nakup pulznega oksimetra in zdravil.

V prihodnjem letu bodo v Kigaliju v Ruandi dokončali lani začeto gradnjo šole s sedmimi učilnicami in knjižnico. Zgradile se bodo tudi zunanje sanitarije in zbiralnik za deževnico. V vsa dela, ki jih spremlja sestra Vesna Hiti, je vključenih 50 domačinov, ki z zaslužkom lažje preživljajo družine. V Mukungu v Ruandi bo Slovenska karitas v okviru zdravstvenega centra pomagala z nakupi fižola in moke za podhranjene otroke. V centru vsak mesec sprejmejo več kot 40 kronično podhranjenih otrok od 2. do 5. leta starosti, ki jim pomagajo s petimi obroki dnevno. Pomagali bodo tudi bolnikom z aidsom. V Safi v Centralnoafriški republiki, kjer vladajo nemiri in nasilje, bodo v sodelovanju s sestro Bogdano Kavčič podprli nakup hrane za podhranjene otroke v zdravstvenem centru. Sestre prosijo za riž in sardine, da bodo ti otroci vsaj tri krat tedensko lahko prišli do toplega obroka.

Darovalci lahko svoj dar 1 EUR ali 5 EUR prispevajo z SMS sporočilom AFRIKA ali AFRIKA5 na 1919 ali na Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 LJ, TRR:02140-0015556761, sklic: 2127 namen: Za srce Afrike. Zgibanka s položnico pa bo na voljo tudi v septembrski številki revije Ognjišče.

V sklopu te akcije tudi letos nadaljujejo z zbiranjem mesečnih prispevkov Z delom do dostojnega življenja, ki že 151 družinam v Afriki omogočajo, da z lastnim delom lahko preživijo svoje družine in dostojno živijo.


 

Dodatne informacije dobite pri Jani Lampe na sedežu Slovenske karitas na Kristanovi ulici 1 v Ljubljani, tel. 01/300–59–60, GSM: 031/344–481 ali po e-pošti na naslovu [email protected].


 

Besedilo je posredoval generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic.