Predsinodalno srečanje mladih v Rimu

Od 19. do 25. marca 2018 poteka v Rimu predsinodalno srečanje mladih s celega sveta. Gre za prvo takšno srečanje v zgodovini Katoliške cerkve na sploh, kjer so dejavno vključeni mladi.

Prav tako bo tudi škofovska sinoda, ki bo potekala od 3. do 28. oktobra 2018, prvič v zgodovini Cerkve, tematsko vezana na mlade. Povabilu se je odzvalo 300 delegatov z vseh celin sveta; predstavnikov škofovskih konferenc, različnih redov, gibanj, združenj, pa tudi predstavnikov drugih cerkva in krščanskih veroizpovedi, drugih verstev ter neverujočih mladih. Iz Slovenije se srečanja udeležujejo Špela Pucelj, predstavnica Skupnosti katoliške mladine, Neža Repanšek, predstavnica Mladinskega sveta Slovenije ter duhovnik Janez Evangelist Rus, predstavnik skupnosti Emanuel.

Namen srečanja je, da mladi izrazijo svoje mnenje ter predstavijo izkušnje iz svojih lokalnih okolij;na srečanju bodo tega ustvarili končni dokument, ki bo osnova jesenske škofovske sinode. Proces se je pričel že približno leto poprej, ko je bil pripravljen vprašalnik za mlade in pastoralne delavce z namenom zbiranja statističnih podatkov vsake države posebej. Tokratno srečanje ima predvsem vsebinske poudarke; da se pridobljene statistične podatke podkrepi s konkretnimi osebnimi izkušnjami in primeri. Delo poteka po mednarodnih pogovornih skupinah, kjer ima vsak priložnost podeliti svoje poglede in zamisli. Da pa bi pridobili kar najbolj široko sliko iz različnih perspektiv, imajo vsi mladi možnost sodelovanja preko Facebook skupin; v virtualno skupnost je vključenih že preko 15 000 mladih.

Že v ponedeljek je mlade nagovoril papež Frančišek, ki je v svojem govoru poudaril, da moramo mladi spregovoriti s pogumom in ponižnostjo, predstaviti vse, kar nosimo v svojim mislih in srcih, ter pri tem tudi tvegati: četudi bomo kdaj nesprejeti in nerazumljeni, ne smemo obupati, ampak vztrajati na poti k pozitivnim spremembam. Brez mladostniškega tveganja se bo postarala tudi Cerkev, ne bo sledila hitrim spremembam, ki se odvijajo v svetu.

Oktobrsko sinodalno srečanje bo nosilo naslov »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti.« Nastajajoči dokument se bo tako naslanjal na tri glavne vsebine: izzivi in priložnosti za mlade v današnjem svetu, tema vere, poklicanosti, razločevanja in spremljanja, ter kot zadnja tema formacije Cerkve in pastoralnih dejavnosti. Na cvetno nedeljo pa bodo mladi skupaj s papežem Frančiškom pri sveti maši obhajali letošnji Svetovni dan mladih na trgu svetega Petra v Vatikanu. Prihodnji Svetovni dan mladih pa bo potekal januarja 2019 v Panami.

 

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Špelo Pucelj, [email protected], +386 40 69 00 77.