Predsednik SŠK škof Andrej Saje: Taizejsko srečanje ni izjemen dogodek le za mlade, ampak tudi za Cerkev v Sloveniji in našo državo

31.12.2023 Slovenija Mladina

Molitvenega večera so se udeležili tudi skoraj vsi slovenski škofje. Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje je za Radio Ognjišče svoj vtis takole strnil.

Škof Andrej Saje, kako ste doživeli sinočnjo molitev v Stožicah? »Bilo je izjemno močno občutje skupnosti. Zelo veliko se nas je zbralo. Bili so mladi iz različnih delov Evrope, iz različnih verskih skupnosti, krščanskih veroizpovedi, verjetno tudi kakšni, ki niso bili kristjani.

Skratka, to je znamenje upanja za svet, v katerem živimo, da je možno sodelovanje, da je zmožno preseči osebne interese, pa tudi egoizem, da je možno pogledati od svojega telefona v obličje svojega bližnjega brata ali sestro z njimi deliti svojo izkušnjo vere ali pa tudi dvomov skupaj prepevati biti nekaj časa v tihoti.

Včerajšnje dogajanje oziroma dogajanje v teh dneh je izjemen dogodek, ne samo za te mlade, ki so se zbrali v Ljubljani, ampak tudi za Cerkev v Sloveniji, za slovensko državo. Bilo je znamenje, da se splača potruditi, da se splača veseliti življenja. Imamo upanje.

Kristjani smo nosilci luči in upanja za svet, v katerem živimo, in verjamem, da bodo ti mladi, ki so bili v teh dneh v Ljubljani na taizejskem molitvenem srečanju tudi bolj močni v veri in bodo prinašalci upanja v svetu, kjer bodo v prihodnje živeli in delovali.«

Vir: Radio Ognjišče