Predsednik SŠK nadškof Stanislav Zore voščil muftiju Islamske skupnosti v Sloveniji dr. Nedžadu Grabusu ob sklepu svetega meseca ramazana

15.6.2018 Slovenija Islam, Nadškof Zore, SŠK
Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore

Ob sklepu islamskega svetega meseca ramazan je ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore voščil muftiju Islamske skupnosti v Sloveniji dr. Nedžadu Grabusu in muslimanskim vernikom v Sloveniji.

Nadškof Zore je v čestitki muftiju in vernikom Islamske skupnosti v Sloveniji voščil obilo Božjega blagoslova, saj je postni čas za vsakega vernika milostni trenutek poglabljanja duhovnega in verskega življenja. Katoličani in muslimani delimo številne vrednote, ki nas združujejo in povezujejo. Na to je spomnil sveti papež Janez Pavel II. v svojem govoru 4. februarja 1982 v Nigeriji, ko je dejal, da: »vsi, kristjani in muslimani, živimo pod istim soncem enega in usmiljenega Boga. Branimo človekovo dostojanstvo, častimo Boga in izpovedujemo popolno pokorščino Njemu ... krščanstvo in islam imata števile skupne točke: privilegij molitve, dolžnost pravičnosti in sočutno miloščino, predvsem pa sveto spoštovanje do človekovega dostojanstva, ki je temelj vseh človekovih pravic, vključno s pravico do nerojenega življenja ...«.

Predsednik SŠK je v svojem voščilu izrazil prepričanje, da bosta post in praznični čas, ki sledi ramazanskemu bajramu, okrepila prizadevanja islamskih vernikov v Sloveniji za skupno dobro, pravično družbo in spoštovanje vrednot. Pomen vrednot je izpostavljen tudi v letošnjem voščilu islamskim vernikom, ki ga je pripravil Papeški svet za medverski dialog.