Praznovanje vere, prijateljstva in mladosti

Mladi romarji na Svetovnem dnevu mladih Mladi romarji na Svetovnem dnevu mladih

Krakov – V letu 2016 smo praznovali 31. Svetovni dan mladih, ki ga je gostilo mesto Krakov na Poljskem. Udeležili so se ga mladi romarji iz 187 držav sveta, od tega 545 mladih iz Slovenije.

Od 20. do 25. julija 2016 je potekal pred-program svetovnega dneva mladih, t.i. dnevi po škofijah. Vsaka škofija je za romarje, ki so prišli s celega sveta, pripravila poseben program. Mladi iz Slovenije so se udeležili programa v škofijah Gliwice, Lublin, Wrocław, Poznan, Kałisz in Łodz.

Mladi romarji so tako spoznavali poljsko kulturo, različne skupnosti, prebivalce; sprejele so jih gostiteljske družine. Tako so se tudi družine udeležile veselega praznovanja skupaj z mladimi s celega sveta. Mladi so nam zaupali:

Vito: “Bilo je lepo, ker smo bili v manjši skupini in smo se dobro povezali.”
Valerija: “Družine so bile zelo gostoljubne in prijazne. Omogočili  so nam oglede lokalnih znamenitosti.”
Petra: “Bravo, bravo, bravissimo! Polno veselja, smeha, pozItivne energije, prijaznih gostiteljev, ki so nas razvajali.”
Domen: “Zanimivo je bilo videti in spoznati življenje Cerkve na Poljskem.”

Nato se je dogajanje preselilo v Krakov, kjer je med 26. in 31. julijem potekal Svetovni dan mladih.

Mladi iz Slovenije so vsak dan poslušali nagovor škofa Jamnika, ki jih je z zgledi življenja svetih, papeža Janeza Pavla II. In sestre Favstine Kowalske, spodbujal h konkretnim dejanjem usmiljenja. Ob prihodu papeža Frančiška v Krakov, je mlade zajela evforija. Videti papeža od blizu, prejeti njegov blagoslov, poslušati njegove besede v živo… Mlade je spodbudil, da imajo vedno željo po rasti: da sanjajo, ustvarjajo in gledajo proti novim obzorjem.

Petkov križev pot so zaznamovala pričevanja mladih, ki dejavno širijo božje usmiljenje za druge. Po sobotnem peš romanju na Kamp usmiljenja pa so se mladi povezali v popolni tišini in molitvi med vigilijo s papežem. Pravo praznovanje mladosti, vere in svetovnega dneva mladih kot takega so mladi romarji doživeli pri nedeljski zaključni maši s papežem.

Med tednom so mladi romarji prejemali tudi veliko spodbud za prejem zakramenta svete spovedi; da bi bilo njihovo srce ponovno svobodno od teže greha in slabih dejanj ter pripravljeno na nove izzive.

Mladi romar Marko je svoje doživetje strnil v naslednjih besedah:
"Svetovni dan mladih v Krakovu je bil res izjemen dogodek, ki mi bo ostal v spominu do konca življenja. Spali, jedli, molili in srečevali smo se z mladimi iz vsega sveta, vzdušje je bilo zelo živo, nepregledne množice in zastave pa na vsakem koraku. Izjemen dogodek je bil tudi srečanje s papežem Frančiškom, ki je na nas naslovil konkretne spodbude – ne bodite »kavč krompirji« in zamenjajte kavč za par čevljev, v katerih boste lahko tekli naprej, ne poležavali v udobju. Biti del tako velike množice mladih katoličanov iz vseh kontinentov je v meni pustilo lep pečat."

Mladi so dokazali, da lahko živijo v raznolikosti, v dialogu, da imajo pogum in da okoli sebe gradijo mostove in ne zidove.

Ob koncu Svetovnega dneva mladih pa v mladih ostaja hvaležnost za vse prejete darove na srečanju, za nova prijateljstva, za to da so varno prispeli domov. Pozitivna in navdihujoča izkušnja s Krakova jih tudi spodbuja, da se bodo že kmalu začeli s pripravami na prihodnje srečanje mladih s papežem, ki bo leta 2019 v Panami.
Odmeve, kateheze, papeževe nagovore, fotografije in še več lahko najdete na spletni strani www.skam.si (glej zavihek Svetovni dan mladih).

SKAM - Skupnost katoliške mladine