Praznovanje treh jubilejev na Švedskem

24.5.2012 Švedska Evropa
Praznovanje v Vadsteni leta 2011 Praznovanje v Vadsteni leta 2011

V več krajih na Švedskem bodo v prihodnjih dneh z bogoslužji, kulturnim programom in različnimi obiski obeležili 150-letnico župnije, 75-letnico župnijske cerkve Kristusa Kralja in 50-letnico Slovenske katoliške misije na Švedskem.

Priprave na praznovanje se bodo začele v četrtek, 24. maja 2012, saj bodo v Göteborg tedaj prispeli kardinal Franc Rodé ter duhovniki iz Nemčije, Švice in Slovenije. Gostom se bo v petek, 25. maja 2012, pridružila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak. V tamkajšnji cerkvi Kristusa Kralja bo ob 18.00 somaševanje v latinskem jeziku, ki ga bo vodil kardinal Franc Rodé ob priložnosti 150-letnice župnije, 75-letnice župnijske cerkve Kristusa Kralja in 50-letnice Slovenske katoliške misije na Švedskem. Somaševali bodo duhovniki gostje in duhovniki, ki živijo in delujejo v župniji v Göteborgu. Pri maši bodo prepevali slovenske pesmi in Missa de Angelis.

V soboto, 26. maja 2012, se bo ob 6.30 pred župnijsko cerkvijo Kristusa Kralja začelo romanje Slovencev s Švedske in od drugod v Vadsteno k sv. Brigiti Švedski. Romarji se bodo ob 11.00 zbrali na dvorišču pri sestrah sv. Brigite Švedske, ob 12.00 pa bo slovesno somaševanje, ki ga bo vodil kardinal Rodé. Po maši bo procesija do slovenske lipe pred starodavno cerkvijo sv. Brigite Švedske in od tam v njeno cerkev, kjer bodo litanije Matere Božje s slovesnimi odpevi. Romanje se bo sklenilo s slovesnim blagoslovom ter pesmijo Marija skoz' življenje. Vrhunec popoldanskega kulturnega programa bo nagovor ministrice Novakove.

V nedeljo, 27. maja 2012, bo ob 8.00 maša. Gostje se bodo nato odpravili v glavno mesto Švedske Stockholm. Po ogledu mesta bo sledil sprejem pri stockholmskem škofu Andersu Arboreliusu. V ponedeljek, 28. maja 2012, si bodo gostje na poti iz Stockholma v Göteborg ogledali nekaj naravnih znamenitosti ter se srečali z rojaki.

Dodatne informacije dobite pri župniku Slovenske katoliške misije v Göteborgu Zvonetu Podvinskem po e-pošti na naslovu [email protected].