Poziv odgovornim evropske skupnosti za Hrvaško

 

Glede na to, da se razmere na Hrvaškem slabšajo in nasilje v tej deželi narašča, Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci znova izraža ne samo svojo največjo zaskrbljenost, temveč tudi prizadetost zaradi neučinkovitosti sredstev, v katera je do sedaj Evropska skupnost privolila, da bi preprečila nadaljevanje bojev.

Javno mnenje ima čisto prav, ko je prepričano, da ne ostaja za resnično spremembo stanja nič drugega kot diplomatsko priznanje Hrvaške in Slovenije z vsemi njegovimi posledicami. Vendar pa se nekateri evropski odgovorni politiki zadovoljujejo s pozivi in deklaracijami, o katerih morajo vedeti, da jih ne bo nihče poslušal. Med tem pa nedolžni civilisti umirajo, ranjence pohabljajo in koljejo, vasi dobesedno izravnavajo z zemljo, uničujejo cerkve in vse, kar bi lahko nekoč pričalo o hrvaški preteklosti, na mesta padajo bombe...

Zato se sprašujemo, koliko mrtvih bo še potrebno, da se bo ta Evropa, ki je tako ponosna na svojo humanistično civilizacijo, končno odločila za kakšen dejanski in učinkovit ukrep. To vprašanje zastavljamo vsem, ki so odgovorni za evropsko politiko. "Koliko mrtvih bo še treba?" Zakaj je potrebno na stotine mrtvih, na tisoče ranjenih in več sto tisoč beguncev, ko je vendar že mesece jasno, kakšni so cilji napadalcev, kakšna je njihova morala, kakšna sredstva uporabljajo in kako spoštujejo dogovore, ki so jih sicer podpisali samo pod prisilo.

Res, Hrvaška ni dežela nafte in njena morebitna okupacija ne bi močnejše prizadela gospodarstva bogatih zahodnih dežel. Toda ali ni ravno krščanska in humanistična Evropa razglašala, da je največja vrednota človeško življenje, njegovo dostojanstvo in njegova svoboda? Radi bi verjeli v iskrenost Evropske skupnosti, saj bi tudi sami radi bili nekega dne njen del. Verjamemo, da so odgovorni politiki dobro obveščeni o vsem, kar se dogaja. Zakaj potem ta omahovanja? V Imenu vseh, ki so že mrtvi, tisti, ki so vse izgubili, v imenu prijateljskega naroda, ki ga okupirajo, da bi mu odvzeli del ozemlja, vas prosimo, dokažite, da ste učinkovito solidarni z nekim napadenim evropskim narodom.

 

V Ljubljani, 13. september 1991

 

Prof. dr. Anton Stres

predsednik komisije Pravičnost in mir pri SŠK