Pozdravni nagovor predsednika SŠK škofa Andreja Sajeta na Medreligijskem forumu za dialog in mir na Balkanu

17.6.2023 Koper Forum dialog

Spoštovani!

Zbrani smo v Kopru na medverskem srečanju, »Forumu za dialog in mir na Balkanu«, ki sta ga pripravila Slovenska škofovska konferenca in koprska škofija. S tem pomembnim dogodkom se želimo vključiti v prizadevanje papeža Frančiška in vesoljne Cerkve pri skupnem naporu za mir, še posebej na Balkanu in v Evropi.

Zavzemanje za mir v sodobni družbi poleg mednarodne skupnosti vključuje tudi druge družbene akterje, še zlasti krščanske Cerkve in ostale religije. Prizadevanje za mir tako ne zadeva zgolj družbenih struktur, temveč tudi posamezne dele civilne družbe in sleherno človeško osebo. Smo soodgovorni za življenje na tem planetu, z majhnimi in vsakdanjimi dejanji smo sodelavci pri gradnji miru. 

Današnji forum smo poimenovali Forum za dialog in mir. Prizadevanje za mir je možno samo v iskrenem dialogu, ki se vzpostavi v strpnosti in spoštovanju do sogovornika, ob sprejemanju njegove različnosti in v pripravljenosti na sodelovanje. Človek je bitje odnosov in za lastno uresničitev drugega nujno potrebuje. V globaliziranem svetu to še bolj čutimo. Brez drugega ne moremo preživeti. 

Za dialog je potrebna sposobnost poslušanja. Poslušanje drugega zahteva potrpežljivost in pozornost. Le tisti, ki znajo molčati, znajo poslušati. Bog sam je najlepši zgled poslušanja, ko molimo, nas posluša, ne da bi za to kar koli prosil, in nas celo prehiteva ter prevzame pobudo za izpolnitev naših prošenj za pomoč, še poudarja papež Frančišek (11. marec 2017). 

Na današnjem forumu za dialog in mir na Balkanu lepo pozdravljam kardinala Pietra Parolina, državnega tajnika Svetega sedeža, ki s sodelavci posameznih dikasterijev skupaj z apostolskim nuncijem v RS nadškofom Jeanom-Marie Speichom zastopa papeža Frančiška. Vesel sem, da je med nami predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Pozdravljam župana mestne občine Koper Aleša Bržana. Dobrodošlico izrekam vsem škofom iz Slovenije in tujine, ki zastopajo škofovske konference sosednjih držav in Balkana, ter zastopnikom drugih krščanskih Cerkva in islamske skupnosti. Pozdravljam diplomatske predstavnike ter predstavnike gospodarskih, družbenih in znanstvenih ustanov.

Bog kot zgled poslušanja nas spodbuja, da rušimo zidove nerazumevanja in ustvarjamo mostove zaupanja. Za vzpostavitev miru manjkajo ušesa in ljudje, ki znajo poslušati in v bližnjem videti brata (Frančišek, Vsi smo bratje). Naj bo torej današnji forum zgled dialoga, poslušanja, sprejemanja različnosti in sodelovanja vsem, ki se še ne znajo pogovarjati, da zmanjšamo delitve in konflikte ter prispevamo h gradnji miru in boljšega sveta. Naj nas pri tem opogumijo evangeljske besede: »Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi« (Mt 5, 9).