Povezani preko telefona – odziv Karitas na osamljenost starejših v Sloveniji

24.3.2020 Slovenija COVID19, Karitas
Foto: Luizmedeirosph za: Pexels Foto: Luizmedeirosph za: Pexels

Slovenska karitas v sklopu akcije „Naš kraj, naše srce“, v kateri zbira mlade prostovoljce, začenja z aktivnostjo Povezani preko telefona. V prihodnjih tednih bomo povezali mlade prostovoljce s starejšimi, ki se bodo predhodno prijavili na telefonsko številko 069 928 187. Mladi jih bodo v nadaljevanju predvidoma večkrat na teden poklicali. Tako se bo med njimi vzpostavil prostor za reden in daljši družaben pogovor. Na posebnih telefonskih številkah, ki so objavljene na karitas.si bodo škofijske karitas še naprej nudile tudi osnovno psiho-socialno pomoč.

»Že kmalu po razglasitvi izrednih razmer so naši prostovoljci s terena začeli poročati težavah najbolj ranljivih skupin, predvsem starejših in osamljenih. Še bolj kot strah pred materialnim pomanjkanjem jih pesti strah pred negotovostjo in stiska ob tem, da cel dan ne morejo z nikomer govoriti. Takoj smo se odločili za vzpostavitev posebne mreže strokovnjakov znotraj Karitas, ki so dosegljivi na telefonih in začeli s pripravo in izvajanjem materialne kot tudi psihosocialne pomoči. Mnogi so namreč zaradi trenutnih razmer v duševni stiski in rabijo spodbudno besedo.«, je pojasnil Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

Prostovoljci Karitas v Sloveniji vsako leto obiskujejo več kot 40.000 starejših. Trenutno to ni mogoče, zato se vzpostavljajo druge poti za družabništvo s starejšimi. Od danes dalje je v projektu Povezani preko telefona vzpostavljena telefonska številka 069 928 187, na kateri se lahko vsak delovni dan med 9. in 15. uro prijavijo vsi starejši in osamljeni, ki bi želeli redno poklepetati s prostovoljci. Pogovor starejšim bodo nudili prostovoljci youngCaritas – Karitas mladih v Sloveniji. 

»Glavni namen akcije „Naš kraj, naše srce“ je zagotavljanje mlajših prostovoljcev za pomoči ljudem v stiski. V enem tednu, od kar so objavili poziv, se nam je pridružilo več kot 280 novih mladih prostovoljcevpripravljenih, da na različne načine pomagajo. Vključeni bodo predvsem v pomoč starejšim, ki so že tako ranljiva skupina, v teh razmerah pa je njihova stiska in osamljenost še večja. Za njih je trenutno zelo pomemben socialen stik, kar bomo v obliki klepetov preko telefona zagotovili s prostovoljci«, je povedal Luka Oven, vodja akcije in koordinator prostovoljcev youngCaritas – Karitas mladih v Sloveniji.

»Verjamemo, da lahko z osebno in družbeno solidarnostjo premagamo marsikatero težavo, in zaupamo, da bomo kot skupnost z odgovornostjo in sočutjem zmogli prebroditi ta čas in pomagati drug drugemu.« je optimističen Peter Tomažič.

Na spletni strani www.karitas.si najdete telefonske številke Škofijskih karitas in ostale pomembne številke za primere v duševni stiski.

Več informacij: 

 

Slovenska karitas