Postopek za ugotavljanje čudeža častitljivega škofa Gnidovca zaključen

V torek, 16. maja 2023, je na škofiji v Skopju potekalo sklepno zasedanje škofijskega postopka za beatifikacijo častitljivega škofa Janeza Frančiška Gnidovca v zadevi ugotavljanja čudeža.
 
Med zasedanjem se je skopsko-strumiški škof msgr. Kiro Stojanov navzočim zahvalil za vloženi trud, nato pa so postulator Giuseppe Guerra CM, predsednik škofijske komisije p. Vinko Maslač, pravobranilec p. Gotse Kostov in zapisovalec p. Vančo Nazov podpisali potrebno dokumentacijo in jo zapečatili. Kopijo dokumentacije bo postulator Giuseppe Guerra izročil Dikasteriju za zadeve svetnikov v Rimu. Zaključnega dela so se udeležili tudi vicepostulator Sergej Pavlish CM, Luigi Cannato CM in sestre Hčere krščanske ljubezni (usmiljenke). Zasedanje se je zaključilo z molitvijo za beatifikacijo častitega škofa Janeza Frančiška Gnidovca.
 
Janez Frančišek Gnidovec je bil skopski škof od 30. novembra 1924 do 3. februarja 1939. Razglasitev začetka postopka za beatifikacijo je bila v Ljubljani 15. decembra 1977. Škofijski proces, v katerem so bile zbrane izjave prič in obsežna dokumentacija, pa je trajal od 8. februarja 1978 do 1984. Na koncu procesa je J. F. Gnidovec dobil naziv božjega služabnika. 27. marca 2010 je bil škof Janez Frančišek Gnidovec razglašen za častitljivega, potem ko je papež Benedikt XVI. potrdil, da je v skladu z načeli krščanske vere živel herojske kreposti.
 
Pred začetkom procesa o ugotavljanju čudeža je postulator Giuseppe Guerra CM zapisal: »Gre za ugotavljanje čudeža v primeru gospe iz  Severne  Makedonije, nedaleč od Skopja, kjer je bil častitljivi Gnidovec škof in misijonar, ki je v prometni nesreči 3. februarja 2021, na obletnico Gnidovčeve smrti, dobila hude poškodbe notranjih organov in so jo hudo poškodovano prepeljali v bolnišnico. Zaradi molitev zanjo k častitljivemu J. F. Gnidovcu je po poškodbah, ki so jih zdravniki označili  za  smrtne  in  brez  upanja  na  ozdravitev,  ozdravela in je brez znamenj ali brazgotin na notranjih organih, ki bi kazala, kaj se je zgodilo. To daje misliti na nerazložljivo ozdravitev.«
 
Vir novice: katolici.mk