Postne spodbude Slovenske karitas za postni čas 2016

10.2.2016 Cerkev na Slovenskem Akcija, Karitas, Post

Na Slovenski karitas smo enako kot v lanskem letu pripravili tri povabila za postni čas in sicer postno spodbudo 40 dni brez alkohola, dobrodelno akcijo Ne pozabimo in spodbudo Poglobimo petkov post.


1.      Preventivna spodbuda 40 dni brez alkohola

V letošnjem postnem času enajsto leto zapored vabimo k postni spodbudi 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, bolezni in nesreč, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola.

Letos spodbuda nosi podnaslov »Vsak dan je nov začetek!«. Vsak dan je mogoče začeti znova, po premisleku o naših osebnih ravnanjih, življenju naše družine in sorodstva ter tudi župnije. Vsak dan je mogoče spreminjati naš odnos do alkohola s končnim ciljem zmernosti in pravega zgleda za naslednje rodove. Vabimo, da se akcije udeležite osebno ali kot župnijska skupnost in v postu v znamenju solidarnosti ne uživate in ne strežete alkohola. Lahko še posebej spodbudite tudi ŽPS in člane drugih skupin v župniji, da se osebno pridružijo povabilu.

Tokratna postna spodbuda se bo začela na pepelnično sredo, 10. februarja, in zaključila na veliko soboto, 26. marca 2016.

Povabljeni ste na romanji v dve romarski središči, ki bosta še posebej namenjeni v spodbudo vsem, ki sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola in vsem, ki kakorkoli trpijo zaradi alkohola:
•   Brezje – v soboto, 13. 2. 2016, s pričetkom ob 10.00 s sveto mašo, ki jo bo daroval pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Po maši bo sledilo tudi predavanje.
•   Sveta Gora – na četrto postno nedeljo, 6. 3. 2016 ob 14.30 križev pot (ob 14.00 zbiranje) in nadaljevanje s sveto mašo ob 16.00.


2.      Dobrodelna akcija za pomoč JV Evropi

V postnem času tudi letos nadaljujemo z akcijo Ne pozabimo, preko katere Škofijske karitas namenjajo pomoč ljudem v stiski v bližnjih balkanskih državah. V Albaniji v Elbasanu podpiramo oskrbo 50-ih zapuščenih otrok in mladih v domu pri sestrah. V Gramshu pa omogočamo delo s. Vide Gerkman pri negi invalidnih in ostarelih na domu, delovanju ambulante ter materialni pomoči najrevnejšim. V Srbiji Karitas pomaga s paketi hrane in življenjskimi potrebščinami, kjer podpira tudi nego na domu in javno pralnico. V Skopju in Sarajevu podpiramo delovanje ljudske kuhinje, kjer revnim dnevno skupaj razdelijo 770 obrokov. Škofijske karitas vsako leto organizirajo tudi tabore za mlade prostovoljce iz Slovenije v BiH in poskrbijo za gradbeni material za gradnjo hiš za revne družine. Veseli bomo vaše podpore in pomoči, da bomo tudi letos lahko skupaj prinesli upanje bratom in sestram v sosednjih državah.


3.      Poglobimo petkov post

V sodelovanju z župnikom Alešem Tomaševićem in revijo MAGNIFICAT smo za letošnji postni čas pripravili gradiva za oblikovanje bogoslužja v postnih petkih in križev pot odvisnika. V postnem času spodbujamo k duhovni poglobitvi petkovega posta s pobudo, da preživimo vsak petek v postu v bližini z Bogom, skromno v hrani in razvadah ter solidarno z darovanim časom in pomočjo za ljudi v stiskah.