Poslovil se je nekdanji nuncij v Sloveniji Edmond Farhat

nekdanji nuncij v Sloveniji msgr. Edmond Farhat - Foto Družina nekdanji nuncij v Sloveniji msgr. Edmond Farhat - Foto Družina

V Rimu je v soboto v starosti 83 let po dolgi bolezni umrl nekdanji apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof Edmond Farhat. V Libanonu rojeni duhovnik je bil med leti 1995 in 2001 vatikanski veleposlanik v Sloveniji. Žalno bogoslužje za vatikanskega diplomata, naslovnega nadškofa svojega domačega kraja Byblos, je včeraj v baziliki sv. Petra obhajal kardinal Angelo Comastri.

Edmond Farhat se je rodil 20. maja 1933 v Libanonu. Študiral je teologijo, filozofijo in kanonsko pravo, doktoriral iz Kumranskih rokopisov, leta 1959 pa mu je tedanji maronitski patriarh v Antiohiji podelil duhovniško posvečenje. V Rimu je od leta 1962 med drugim deloval kot vodja arabskega oddelka na Radiu Vatikan v Kongregaciji za nauk vere.

Papež Janez Pavel II. ga je leta 1989 poklical v diplomatsko službo Svetega sedeža in ga imenoval za naslovnega škofa v Byblosu. Nadškof Farhat je Sveti sedež zastopal v Libiji, Alžiriji, Tuniziji, Sloveniji in Makedoniji, Avstriji, Turčiji in Turkmenistanu.

V času njegovega službovanja v Sloveniji je naše kraje dvakrat obiskal papež Janez Pavel II. S položaja ljubljanskega nadškofa se je umaknil dr. Alojzij Šuštar, nasledil pa ga je dr. Franc Rode. Tik pred odhodom iz Slovenije je parafiral besedilo sporazuma med Svetim sedežem in Slovenijo. V pogovoru za naš radio je pred leti zatrdil, da se je v Rimu in v Nemčiji srečal z več slovenskimi duhovniki in že takrat občudoval njihovo ljubezen do domovine. »Ko me je sveti oče imenoval za nuncija v Sloveniji, mi je rekel: 'Pošiljam te v deželo, ki mi je zelo pri srcu. Ne le zato, ker je slovanska, ampak tudi zato, ker so njeni ljudje delovni, dinamični in zvesti.«

Po upokojitvi je nadškof Farhat kot apostolski nuncij dobil status starešine diplomatskega zbora. Ostal je dejaven na znanstvenem in pisateljskem področju. Napisal je več knjig v italijanskem, francoskem, nemškem in arabskem jeziku o razvoju škofovskih sinod med leti 1967 in 1989, o Bližnjem Vzhodu in Vatikanu. Njegov vodič po Vatikanu v arabščini, objavljen leta 2015, je postal prava knjižna uspešnica.

Vir: Radio Ognjišče.