Poslanica predsednika Slovenskega katehetskega urada nadškofa Marjana Turnška ob novem katehetskem letu

1.9.2017 Cerkev na Slovenskem Izobraževanje , Kateheza, Mladina

Drage katehistinje, katehisti in kateheti, prisrčen pozdrav v novem katehetskem letu!

Za vsakim katehetskim letom pridejo počitnice; a tudi za počitnicami pride novo katehetsko leto. Kot se ob koncu leta veselimo zasluženih počitnic, tako in še bolj se veselimo ob koncu počitnic novega srečevanja z otroki, ki so nam zaupani, in z njihovimi starši ter starimi starši. Privoščim vam, da vam tega veselja ne bi nič pokvarilo!

Pastoralno leto pred nami želi posebej izpostaviti prenos vere iz generacije v generacijo – tako so zaznali naši ordinariji in nam polagajo na srce, da v redno delovanje poudarjeno vključimo tudi ta vidik. Res so prvi »prenašalci« vere starši, a po naravi cerkvenega občestva ste tudi vi njihovo pomembni sodelavci. Zato vas letos še posebej spodbujam k skrbi za starše – kar boste naredili za njihovo vero, boste naredili tudi za vero otrok pri verouku; pravzaprav lahko s tem naredite več zanje kot storite neposredno pri verouku. Ker pa izkušnja pravi, da so generacije sedanjih staršev v velikem odstotku precej odtujene veri, se pogosto dogaja, da verske vrednote in versko življenje otroci bolj vidijo in prejemajo po babicah in dedkih kot po starših. Zato mi prihaja na misel, da bi bilo smiselno bolj načrtno sodelovati tudi z njimi; morda bi bilo koristno imeti srečanja tudi zanje. Prepričan sem, da bi kot kateheti lahko od njih izvedeli veliko zanimivega o otrocih in njihovem življenjskem okolju, hkrati pa sklenili z njimi »zavezništvo« ter morda skupaj našli kakšen namig za delo z njihovimi vnuki in vnukinjami.

Ker je v teku priprava na škofovsko sinodo na temo poklicanosti mladih, lahko tudi kot kateheti z bogatimi izkušnjami z mladimi dodate svoj doprinos, da bodo sadovi sinode lahko bolj kakovostni.

Tudi letos že na začetku v svoj urnik vstavite skupne dejavnosti tako na polju stalnega izobraževanja kakor na polju duhovne poglobitve. Res veliko možnosti obstaja in na spletni strani SKU boste vedno pravočasno obveščeni o vsem dogajanju. Povabljeni tudi, da pristopite k molitveni zvezi Skupnosti slovenskih katehistinj in katehistov, ki nas vsak dan poveže med seboj in podpre pri delu s kratkim molitvenim spominom.

In še eno novico želim podeliti z vami. V tem letu bodo škofje z veliko verjetnostjo sprejeli nov slovenski katehetski načrt, ki sledi navodilom plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem in slovenskemu pastoralnemu načrtu Pridite in poglejte. To bo nova priložnost za osvežitev našega katehetskega služenja občestvu Cerkve na Slovenskem.

Naj vas pri vašem poslanstvu vedno spremlja obilje Božjega blagoslova!

 

msgr. dr. Marjan Turnšek
upokojeni mariborski nadškof
predsednik SKU