Posebni odposlanec za spodbujanje verske svobode pri Evropski komisiji je sprejel delegacijo Observatorija kristjanofobije

29.11.2016 Bruselj Diskriminacija, Evropa
Foto: Jan Figel Twitter Foto: Jan Figel Twitter

29. novembra je Jàn Figèl, posebni odposlanec za spodbujanje svobode veroizpovedi ali prepričanja zunaj Evropske unije pri Evropski komisiji, v Bruslju sprejel delegacijo Observatorija kristjanofobije, ki jo je vodil direktor Silvio Dalla Valle. Gre za projekt združenja Luči nad Vzhodom, ki se je porodil leta 2013. Poglavitni cilj je ozaveščati in naznanjati dejanja preganjanja, diskriminacije, nasilja in verske nestrpnosti v odnosu do kristjanov po celem svetu. Obenem je projekt tudi informacijsko orodje za vse, ki želijo bolje poznati težko situacijo, v kateri se nahajajo številni kristjani.

Do srečanja v Bruslju je prišlo po predložitvi peticije, ki jo je podpisalo 6.258 Italijanov. In sicer v prid Asie Bibi, pakistanske kristjanke, ki je bila krivično obtožena blasfemije in je že več kot osem let v zaporu, kjer čaka na dokončno razsodbo. Kot so sporočili iz Observatorija, so bile besede posebnega odposlanca, ki jih je namenil delegaciji, spodbudne: »To, kar delate, je zelo pomembno, prebuja vest mnogih glede težkega problema verske svobode kristjanov.« Zatrdil je tudi, da so peticije pomembne in da niso vržene v koš za smeti. Nasprotno, pomagajo in podpirajo njegovo delo. Direktor Dalla Valle pa je po srečanju, četudi s previdnostjo, izrazil optimizem glede usode Asie Bibi. Prepričan je namreč, da je bilo srečanje pomembno za ozaveščanje o problemu zaščite verske svobode kristjanov v državah, kjer je versko preganjanje močno.

Observatorij kristjanofobije bo torej nadaljeval s svojim delom ozaveščanja in naznanjanja situacij, kjer je verska svoboda odvzeta. In sicer s ciljem, da bi prispevali k delu posebnega odposlanca za spodbujanje svobode veroizpovedi ali prepričanja zunaj Evropske unije ter tako prispeli do dokončne osvoboditve Asie Bibi.

 

Vir: Radio Vatikan.