Poročilo z 71. seje SŠK v Novem mestu

11.3.2013 Novo mesto SŠK
Škofje na zasedanju Škofje na zasedanju

Na škofiji v Novem mestu je v ponedeljek, 11. marca 2013, potekala 71. redna seja Slovenske škofovske konference (SŠK). Poleg članov SŠK in apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji nadškofa msgr. Juliusza Janusza sta se seje udeležila gosta – vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut ter policijski vikar Janez Novak.

Škofje so na začetku izrazili hvaležnost zaslužnemu papežu Benediktu XVI. za vodenje Cerkve in vse, kar je naredil za Cerkev na Slovenskem. Poudarili so pomen molitve za Cerkev in novega papeža, ki bo izvoljen v prihodnjih dneh. Vernike vabijo, naj v edinosti z vsemi kristjani še naprej molijo k Svetemu Duhu, da bi kardinali na konklavu, ki se bo začel v torek, 12. marca 2013, za Petrovega naslednika in pastirja vesoljne Cerkve izvolili moža vere, ki bo v razločevanju, »kaj Duh govori Cerkvam,« (Raz 3,13) v prihodnje pogumno vodil Božje ljudstvo in ga potrjeval v veri. Ob tem so sprejeli navodila za duhovnike in cerkvena občestva ob izvolitvi novega papeža.

Člani SŠK so se seznanili z novo slovensko izdajo Rimskega misala, ki je pripravljen za natis, in s pastoralno dejavnostjo v vojski in policiji. Sprejeli so proračun SŠK za letošnje leto. Razpravljali so o pravilniku finančnega poslovanja Misijonskega središča Slovenije, pravilih o formalnem izstopu iz Cerkve ter navodilih za redno in izredno upravo premoženja, ki so v fazi redakcije. V nadaljevanju so se dotaknili priprav na slovesnost ob 200-letnici podobe Marije Pomagaj z Brezij, ki bo 24. maja 2014, mednarodnega romanja družin na grob sv. Petra v letu vere (26. in 27. oktobra 2013) in nekaterih vprašanj, povezanih s Papeškim slovenskim zavodom Slovenik v Rimu.

Konec letošnjega aprila bo generalnemu tajniku in tiskovnemu predstavniku SŠK dr. Andreju Sajetu potekel drugi petletni mandat. Škofje so za novega tajnika in tiskovnega predstavnika izvolili p. dr. Tadeja Strehovca OFM, dosedanjega tajnika Komisije pravičnost in mir, ki bo službo nastopil v začetku maja.

Predsednik SŠK nadškof Stres je obžaloval in zavrnil obrekljive in lažne govorice o nevestno opravljenem delu s strani Tajništva SŠK in Tiskovnega urada SŠK ter poudaril, da dosedanjemu tajniku in tiskovnemu predstavniku Sajetu izreka zahvalo za vestno, profesionalno in odgovorno opravljeno delo. Tajništvo SŠK je v času njegovega vodenja okrepilo komunikacijo tako med škofi v Sloveniji, kot tudi na mednarodni ravni. Tiskovni urad SŠK je pod njegovim vodstvom postal eno od vidnih sredstev evangelizacije, s prizadevanjem za resnico in s proaktivnim komuniciranjem pa pomembno soustvarja pozitivno podobo Cerkve v domači in tuji javnosti ter jo dela prepoznavno. V tem času je nenadomestljivo postalo tudi osebno sodelovanje z novinarji, čemur Cerkev prej ni posvečala toliko pozornosti.

Andrej Saje se je škofom zahvalil za zaupanje in posebno hvaležnost izrazil sodelavcem v Tajništvu SŠK in Tiskovnem uradu SŠK za njihovo profesionalno delo, konstruktivno sodelovanje ter zvesto in predano služenje Cerkvi.

Prihodnja seja SŠK v okviru srečanja s KORUS-om bo v ponedeljek, 6. maja 2013.


Radio Vatikan - Dr. Andrej Saje o desetih letih službe tajnika in tiskovnega predstavnika SŠK