Poročilo s predstavitve akcije 40 dni brez alkohola

22.2.2012 Ljubljana Karitas, Laik, Mladina, Post

V znamenje solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola.

V galeriji Družine na Krekovem trgu 1 v Ljubljani je bila v sredo, 22. februarja 2012, ob 11.00 novinarska konferenca, na kateri so predstavili letošnjo akcijo 40 dni brez alkohola, ki bo trajala od pepelnične srede, 22. februarja do velike sobote, 7. aprila 2012.

Akcijo, ki letos potekala že sedmo leto, organizirajo Slovenska Karitas, Javna agencija RS za varnost prometa in Zavod Med.Over.Net. Pri akciji sodelujeta tudi Zavod Varna pot in Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici).

Glavna namena akcije sta izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola v Sloveniji ter spodbuditi širšo javnost k spremembi družbenih navad, povezanih s pitjem alkohola.

Akcijo na novinarski konferenci so predstavili: generalni tajnik Slovenska Karitas Imre Jerebic, predstavnik Javne agencije RS za varnost prometa Bojan Oblak in zastopnica Zavoda Med.Over.Net Andreja Verovšek.

V smislu letošnjega poudarka Za več pravega veselja v naših družinah je o odnosu in pomoči družinskih članov pri soočanju s prekomernim pitjem alkohola spregovoril psihiater in alkoholog dr. Jože Jakopič iz Enote za zdravljenje odvisnosti od alkohola Psihiatrične klinike v Ljubljani.

Organizatorji želijo poudariti vidik solidarnost do vseh družin, ki se soočajo s problemi, povezanimi z alkoholizmom in vabijo k različnim oblikam solidarnosti: od osebne 40-dnevne odpovedi alkoholu, do tega, da v času pobude doma ne strežemo alkoholnih pijač. Tudi društva, lokalne skupnosti in druge skupine vabijo, da na prireditvah v času akcije in če je mogoče, tudi sicer ne strežejo alkohola. V ta namen pri organizatorjih lahko kadar koli dobijo zgibanke, s čimer svojo izbiro lahko tudi dodatno podkrepijo in utemeljijo.

Kljub dejstvu, da prekomerno uživanje alkohola povzroča številne posledice, pa je razveseljivo dejstvo, da se stanje na področju varnosti v prometu izboljšuje. Številke so še vedno prevelike, saj je bilo v lanskem letu 1845 prometnih nesreč, v katerih je bil povzročitelj v vinjenem stanju, pri skoraj četrtini (23 %) tovrstnih nesreč s smrtnim izidom pa je bil prisoten alkohol. Zaskrbljujoč je visok odstotek alkohola pri udeležencih in sicer 1,46 g alkohola na kg krvi. Prisotnost alkohola v prometu je, žal velikokrat usodna. Skoraj vsako jutro v kroniki slišimo, da je noč na Policiji prespalo tudi več kot 10 voznikov. Ob tem velja poziv, naj nikoli ne vozimo pod vplivom alkohola in da na nevarnost opozorimo tudi druge, ki bi za volan želeli sesti alkoholizirani.

Tisti, ki se akcije udeležujejo v obliki 40 dnevne odpovedi alkoholu, lahko svojo udeležbo potrdijo tudi na www.brezalkohola.si. Na omenjeni spletni strani so objavljene zgodbe, naveden pa je tudi seznam organizacij, kakor se zainteresirani lahko obrnejo po pomoč.

Zapis s foruma Alkohol na Med.Over.net

»Od rojstva do smrti nas spremlja steklenica, ki prinaša navidezno upanje, a v resnici je najbolj potuhnjen strup, ki razjeda človeške odnose. O tem spregovorijo besede, izpovedi in celotne življenjske zgodbe ljudi, predvsem žensk in otrok, ki zvečer, zapuščeni, ranjeni in požrti od nemoči, pišejo utrinke dneva v svoje srce, dnevnik ali na forum.«

Ljudje trpijo v osami in tiho iščejo pomoč, zato bodo letos v okviru Med.Over.Net še večjo pozornost namenili možnostim iskanja pomoči preko interneta in video prispevkov, v katerih bodo v obliki pogovora s strokovnjaki in tistimi, ki se srečujejo z alkoholom kot svojci ali prijatelji, dali informacije in moč, da ljudje naredijo naslednji korak.

Spletni forum Starševski čvek

V sredo, 22. februarja 2012, ob 18.00, bo na največjem slovenskem spletnem forumu Starševski čvek potekal pogovor s člani društva Al – Anon, ki bodo dajali nasvete iz lastnih izkušenj. Obiskovalce vabijo, da se pridružijo pogovoru, izrazijo svoje mnenje, povedo svojo izkušnjo ali da preberejo, s čim se srečujejo prijatelji in svojci alkoholikov.

Postna romanja v organizaciji Slovenske Karitas

V času akcije bo Slovenska Karitas organizirala tri večja romanja udeležence akcije 40 dni brez alkohola, za zdravljene alkoholike in za vse, ki kakor koli trpijo zaradi zlorabe alkohola. Romanje na Brezje bodo v sodelovanju s frančiškani pripravili v soboto, 25. februarja 2012, na Sveto Gori pri Novi Gorici v nedeljo, 18. marca 2012 ter v soboto, 24. marca 2012 v Nazarje.

Sodelovanje osnovnih in srednjih šol ter veroučnih skupin

Učiteljem in katehetom, ki so izrazili zanimanje za sodelovanje pri akciji z naslovom Za več pravega veselja brez alkohola, so poslali predlog za delavnice in DVD s filmom Za več pravega veselja, ki je namenjen učencem zadnje triade. Lani je v delavnicah na ta način sodelovalo več kot 100 osnovnih in srednjih šol.

Kontaktne osebe organizatorjev:

Slovenska Karitas – Matic Podržaj, tel. 01/300–59–60, e-naslov: [email protected].

Javna agencija RS za varnost prometa – Bojan Oblak, tel. 01/400–88–70, e-naslov: [email protected].

Zavod Med.Over.Net – Andreja Verovšek, tel. 01/520–50–50, e-naslov: [email protected].


Zgibanka

PlakatBesedila iz zgibanke

40 dni brez alkohola 22. februar do 7. april

»za več pravega veselja v naših družinah«

Pismo v steklenici

Njegov topel objem po napornem dnevu, prijazen nasmeh otroku in meni …, vedno pripravljen, da priskoči na pomoč, z vedrim pogledom v prihodnost,

poln načrtov in zamisli …

To je bilo nekoč … Kaj se je zgodilo, kdo ga je ukradel, da so od prijaznosti ostali le osorni pogledi, kletvice ali brezbrižnost, od objema le kisla sapa in od pripravljenosti le pozna ura … Otroka umolkneta in se v strahu skrijeta. Jaz sem sama pred plazom

besed in obtožb …

Čakam … Včasih posije sonce in zdi se, da je more konec, a ne za dolgo. In tako noč za nočjo, dan za dnem … pretvarjam se in se prepričujem, da je vse v redu, ko me sprašuje ta in oni in ko se praznovanja končajo nenavadno in z zadrego.

A vem, da oni vedo vse … kljub temu, da mu vedno zaigrano, kot da ni nič, ponudijo napolnjen kozarec… in nato še enega in še enega …

Sram me je, a si vseeno želim, da bi imela pogum in bi lahko spregovorila. Naj mi vendarle kdo izreče iskreno besedo in odpre vrata v tej moji temni noči. Naj mi pove, da nisem jaz kriva … da si zaslužim življenje in spoštovanje. Naj mi pove, kako se postavim zase in za moja otroka, kako lahko rečem, da je dovolj! … in da tako več ne gre …

Naj mi vendarle kdo izreče iskreno besedo …


Posledice škodljive rabe alkohola

V letu 2010 je bilo v Sloveniji zaradi alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov več kot 2.170 prometnih nesreč. Še vedno je zelo zaskrbljujoč delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom, kjer je skoraj tretjina (30%) le-teh pod vplivom alkohola. Alkohol se na cesti pojavlja zlasti med populacijo v starosti med 18-im in 54-im letom. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2009 je bil alkohol v Evropi takoj za tobakom drugi iz-med največjih vzrokov za izgubljena leta zaradi bolezni ali prezgodnje smrti. Alkohol je v letu 2009 v Sloveniji botroval kar 3.722 hospitalizacijam,ki so skupaj trajale 84.693 dni. Zaradi alkoholne bolezni jeter je v tem letu umrlo 624 oseb.

Vir: WHO, Inštitut za varovanje zdravja RS, www.zzv-lj.si


Vabimo vas,da se nam pridružite, v preventivni akciji 40 dni brez alkohola med 22. 2. in 7. 4. 2012.

Vsak dan šteje.

V znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola.
 


Odločitev lahko simbolno potrdite na www.brezalkohola.si.