Poročilo s plenarnega zasedanja Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) na Slovaškem

6.10.2013 Bratislava, Slovaška CCEE, Evropa, Srečanje
Udeleženci zasedanja v Bratislavi - foto - Janko Pirc Udeleženci zasedanja v Bratislavi - foto - Janko Pirc

Od 3. do 6. oktobra 2013 je v Bratislavi potekalo plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), ki je bilo letos posebej posvečeno temi: »Bog in država. Evropa med sekularizacijo in sekularizmom.« Svet evropskih škofovskih konferenc sestavljajo predsedniki evropskih škofovskih konferenc. V imenu SŠK se je zasedanja udeležil njen predsednik škof msgr. Andrej Glavan.

Ob začetku srečanja so navzoče med drugimi pozdravili in nagovorili predsednik CCEE kardinal Péter Erdö, slovaški predsednik vlade Róbert Fico in prefekt kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet, ki je na zasedanju sodeloval večino časa. Osnovno tematiko o sekularizmu so škofom pomagali odkrivati strokovni sodelavci z različnih področij, med drugim tudi predstavnik Observatorija o diskriminaciji in nestrpnosti do kristjanov v Evropi. Že prvi večer so škofje molili za kristjane in mir v Sveti deželi in na Bližnjem Vzhodu v molitveni uri, ki jo je vodil pomožni škof latinskega patriarhata v Jeruzalemu msgr. William Shomali.

V petek, 4. oktobra, je škofe sprejel slovaški predsednik republike Ivan Gašparovič. S posebnim spominom na sveta brata Cirila in Metoda, ki sta v teh krajih razvijala misijonsko dejavnost med Slovani, so škofje v petek zvečer obiskali škofijo Nitra in tam po večerni maši v molitvi izročili Evropo v priprošnjo svetih bratov, sozavetnikov Evrope.

Sobotni dan so zbrani začeli z vzhodno liturgijo, ki jo je vodil nadškof ukrajinske Grko-katoliške Cerkve Sviatoslav Shevchuk. Škofje so nato razpravljali o nekaterih vprašanjih evropske politike, o čemer jim je med drugim spregovoril stalni opazovalec Svetega sedeža pri Svetu Evrope msgr. Aldo Giordano. Pomemben del srečanja je bil namenjen spominu in molitvi za mir v Siriji, Sveti deželi in na Bližnjem Vzhodu. V soboto se je zasedanju pridružil tudi sirski patriarh iz Antiohije Ignatius Youssef III Younan, ki je zbrane prosil za molitveno podporo v prizadevanju za mirno rešitev spora v Siriji. Med drugim je izrazil prošnjo kristjanov na Bližnjem Vzhodu, da bi evropski politiki uradno zahtevali dosledno uveljavitev verske svobode in za zaščito kristjanov, ki so v arabskih državah starodavne in avtohtone verska skupnost.

Zasedanja so se sklenila s poročili iz različnih držav. Razmere v Sloveniji je predstavil škof Andrej Glavan. Poudaril je, da se v Sloveniji močno čuti vpliv sekularizacije, laicizma in polarizacije. Slednja je v veliki meri posledica nerazrešene preteklosti zaradi tragičnih dogodkov med in ob koncu druge svetovne vojne ter dediščine komunizma, ki se na mnogih področjih ni prekinila. Zbranim je predstavil aktualne predloge, da želi vlada skupaj z ostalimi nepremičninami obdavčiti tudi sakralne objekte in pastoralne prostore, kar bi močno prizadelo delovanje cerkvenih in verskih skupnosti. Škofom je predstavil doslej znane okoliščine odstopov nadškofov, ki so povezani s finančnim polomom mariborske nadškofije. Veliko hvaležnost za njegovo poročilo so izrazili vsi škofje, ki okoliščin odstopov doslej niso dobro poznali. Navzočnost predstavnika SŠK je letos med udeleženci zasedanja CCEE močno odmevala v priznanju, da razmere za Cerkev v Sloveniji niso lahke.

V soboto zvečer je večernice vodil predsednik Italijanske škofovske konference in podpredsednik CCEE kardinal Angelo Bagnasco. Na sklepni večerji je škofe nagovoril tudi podpredsednik slovaškega parlamenta Ján Figel'.

Škofje so zasedanje sklenili s slovesnim somaševanjem v nedeljo, 6. oktobra 2013, v bratislavski stolni cerkvi sv. Martina, ki ga je vodil tamkajšnji nadškof in predsednik Slovaške škofovske konference msgr. Stanislav Zvolenský.

Povezava do daljšega poročila v angleškem, francoskem, italijanskem ali nemškem jeziku.
Povezava do fotografskega gradiva.


Besedilo je posredoval Janko Pirc.


Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje štiriintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici.